Moje rodina. První romský sitcom se strefuje do stereotypů

Sitcom z prostředí romské rodiny má bořit společenská tabu (zdroj: ČT24)

Miri fajta neboli Moje rodina je příběh, který mohli diváci poprvé vidět loni na divadelních prknech. Teď z něho ale vznikl vůbec první romský sitcom. Za celým projektem stojí lidé z brněnského komunitního centra DROM. Humorem má bořit společenská tabu a také dát romským hercům příležitost.

Sklepní byt a v něm čerstvě nastěhovaná rodina. Tak začíná nový romský sitcom s názvem Miri Fajta. Jeho první díl představili tvůrci v pátek v Brně. „Nám v mediálním prostředí hodně chybělo a chybí témata Romů a hlavně to, že Romové sami vytváří věci pro svou komunitu,“ popsal režisér Robin Stria.

Sitcom je jakousi komediálně pojatou sondou do romské rodiny a vztahů v ní. V příběhu se tedy vše točí kolem jejího fungování i stereotypů, které se k ní vážou. „Byla to zkušenost úplně úžasná, hodně mi to dalo. Říkala jsem si, že lidi, kteří tento kumšt dělají, tak musí mít nervy jak špagáty a ohromnou trpělivost,“ svěřila se představitelka matky Věra Ivicová.

„Smějeme se stejným věcem,“ říká režisér

Žánr sitcomu si tvůrci projektu nevybrali náhodou, je to podle nich právě nadsázka a humor, co lidi spojuje nejlépe. „Myslíme si, že se smějeme skoro stejným věcem. A že nezáleží na tom, jestli je někdo Rom nebo není, ale že humor je v té každodennosti, v té všednosti velmi podobný,“ dodal Stria.

Hotové jsou zatím první dva pilotní díly, scénář je však napsaný pro dalších osm. K jejich realizaci už ale potřebují tvůrci sehnat producenta. Sitcom teď chtějí jeho autoři nabídnout internetovým televizím.