Romské občanské sdružení je bez peněz

Karlovy Vary - Romské občanské sdružení v Karlových Varech balancuje na hraně zániku. Kraj chce, aby vrátilo dotaci za nepodařený projekt z minulosti. Postoj kraje je nekompromisní: dokud Romské občanské sdružení dluh nevyrovná, nemá na další subvenci nárok. Spor sice leží u soudu, jenže organizace už nemá peníze ani na půl roku. Pokud nedojde ze strany Karlovarského kraje k okamžité pomoci, tak sdružení bude muset svou činnost ukončit.

Občanské sdružení se na Karlovarsku stará o téměř dva tisíce lidí. Kvůli nedostatku peněz už ale teď omezuje svoji činnost. Kraj mu totiž odmítá vyplatit téměř třísettisícovou dotaci. „Pokud by to takhle zůstalo, tak už máme dneska spočítáno, že bychom museli někdy na konci října ukončit naši činnost,“ tvrdí předseda Romského občanského sdružení Karlovy Vary Ladislav Bílý. „Někteří lidé si ani neumí napsat žádost na byt, neví, jak mají řešit své dluhy,“ upozorňuje terénní pracovník Lubomír Kiš. „Když je někdo dlužen, tak nemá nárok na další dotaci. Na to jsou přísná pravidla. Proto Romské občanské sdružení žádnou další dotaci nedostalo, i když o ni požádalo,“ vysvětluje náměstek karlovarského hejtmana Martin Havel. 

Do problémů se organizace dostala před třemi lety, když podle kraje nezvládla projekt na vzdělávání Romů. „Romské občanské sdružení jednak mělo problémy dodržet harmonogram, dále vůbec neplnilo aktivity toho projektu, tedy vytipování studentů, jejich udržení na středních školách,“ vypočítává chyby organizace mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Jana Pavlíková. „Samozřejmě, že to pravda není. Zástupci kraje mají hodně málo informací,“ oponuje Ladislav Bílý. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Spor teď řeší soudy. Kraj peníze za nevydařený projekt vrátil ze svého rozpočtu. Teď je vymáhá po sdružení. Podle náměstka hejtmana to nařizuje zákon, a úředníci by tak museli postupovat ve všech podobných případech.