Řidiče na D46 u Prostějova budou dál čekat kolony. Oprava dálnice se o rok protáhne

UDÁLOSTI: Roční zpoždění nabírá oprava dálnice D46 v Prostějově (zdroj: ČT24)

Roční zpoždění bude mít oprava dálnice D46 v Prostějově. Kvůli rekonstrukci sjezdu tam řidiči stojí během špičky v dlouhých kolonách i půl hodiny. Původní termín dostavby na podzim příštího roku silničáři nestihnou kvůli navazující opravě estakády. Hlavní práce tam letos vůbec nezačnou. Důvodem jsou problémy při výběru stavební firmy.

Dálnici mezi Olomoucí a Brnem projíždí řidič autobusu Vítězslav Stříbný několikrát denně. V Prostějově zastávku sice nemá, pravidelně tam s autobusem stojí v kolonách. „Už je to neúnosné. Pro řidiče je to psychicky náročné, ty kolony jsou strašné,“ postěžoval si.

Důvodem je úprava nebezpečného sjezdu do Prostějova. Řidiči tam jezdí místo ve čtyřech pruzích jen ve dvou. Současně s touto stavbou už měli silničáři opravovat i navazující mostovou část. Hlavní práce oproti původním předpokladům ale letos nezačnou.

„My jsme výběrové řízení zahájili včas, ale tím, že došlo k vyloučení jednoho uchazeče o tu zakázku, se správní lhůty prodloužily a protáhl tak i podpis smlouvy,“ vysvětlil šéf olomoucké správy Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka.

Problémy mají cestující i obyvatelé Prostějova

Hanáckou estakádu dlouhou zhruba osm set metrů postavili v osmdesátých letech. Od té doby neprošla žádnou velkou rekonstrukcí a podle Ředitelství silnic a dálnic je ve špatném technickém stavu. Příští rok ale silničáři opraví sjezd a polovinu estakády na východní straně. Ta západní přijde na řadu až v průběhu roku 2023.

Řidiči, kteří u Prostějova stojí v dlouhých kolonách, tak budou muset mít trpělivost ještě dva roky. „Budeme muset mít pevné nervy a nevím, jak to budeme zvládat. Problém mají i cestující, kteří pak pokračují návaznými spoji,“ poznamenal řidič autobusu.

„To, že se doba opravy prodlouží, je velká komplikace pro celé město,“ dodal ředitel prostějovské městské policie Libor Šebestík. Už teď má totiž Prostějov velké dopravní starosti. A když před dvěma týdny zavřeli dálnici kvůli nehodě, auta město úplně zablokovala.