Řekněte, kde se bojíte a kde ne. Přerov mapuje pocity lidí ve webové aplikaci

Přerovská radnice se rozhodla zmapovat pocity obyvatel týkající se bezpečnosti ve městě v takzvané pocitové mapě. V ní mohou lidé vyznačit místa, kde se cítí v Přerově bezpečně či kterým lokalitám se vyhýbají a proč. Dotazník včetně webové mapy město zveřejnilo na svých internetových stránkách, přístupný bude obyvatelům do poloviny příštího týdne.

Součástí anonymního dotazníku je i mapa, do které mohou zájemci přímo zaznačit místa, kterými se bojí procházet. Úvést mohou také to, zda se stali oběťmi či svědky trestného činu, nebo co by pro svou bezpečnost přivítali.

„Nabízí se tam i porovnání, kde se lidé báli před deseti lety a kde se bojí dnes. Zajímá nás i to, jestli se obávají některé konkrétní skupiny občanů, a jaké k tomu mají důvody,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS).

Problémy nejen v Kojetínské a Škodově ulici

Mezi lokality, které Přerované dlouhodobě s ohledem na bezpečnost kritizují, jsou Škodova a Kojetínská ulice nebo blízké okolí vlakového nádraží. Mezi rizikové lokality se ale nově zařadily i ulice Velká Dlážka nebo Jilemnického. Jejich obyvatelé nedávno sepsali petici kvůli problémovým občanům, kteří se do dříve klidné lokality přistěhovali.

Obyvatelé ulic Velká Dlážka a Jilemnického žádali radnici, aby se jejich čtvrť stala součástí bezdoplatkové zóny v Přerově. „Zajímají mě odpovědi i na otázky, jestli je pro Přerovany situace strachu tak velká, že by přivítali sousedské hlídky, nebo veřejně přístupné kurzy sebeobrany,“ doplnil Kouba.

Pocitových map na střední Moravě přibývá

Dotazník je součástí projektu, který v jednotlivých městech olomouckého kraje realizuje katedra geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s krajským úřadem.

V těchto dnech se do společného projektu školy a hejtmanství zapojily například i nedaleké Hranice. Obdobným způsobem už dříve odborníci z přírodovědecké fakulty mapovali pocity obyvatel Šumperka, Jeseníku a podobnou aplikaci má k dispozici i Olomouc.