Prodej restaurace v Jaroměři se dostal před soud

Náchod - Okresní soud v Náchodě začal projednávat prodej restaurace v Jaroměři z roku 2008. Obžaloba viní 11 tehdejších zastupitelů města, kteří s prodejem za 430 000 korun souhlasili. Další nabídka přitom byla 2,1 milionu korun. Městu tak měla vzniknout škoda. Zastupitelé vinu odmítají. Argumentují tím, že vítěz do restaurace v uplynulých letech značně investoval a město by mu muselo peníze vrátit.

Starosta a zastupitelé před soudem (zdroj: ČT24)

„Necítím se vinen, vybrali jsme nabídku, která byla pro občany a pro město lepší,“ řekl například tehdejší zastupitel Michal Friml. Podle něj zastupitelé při prodeji přihlédli k tomu, že kupující v minulosti investoval do oprav objektu, navíc lidé byli s fungováním restaurace spokojeni. Druhý ze zájemců o koupi podle něj například neměl licenci pro provozování restaurace.

Restauraci v bývalém kině Svět si v roce 2001 pronajmul Luděk Čáni. Tehdy šlo o ruinu, Čáni do rekontrukce vložil podle svých slov 1,8 milionu korun. „Dokládali jsme fotky, že to bylo úplně holé, dělalo se topení, okna, podlahy atd.,“ uvedl Čáni. 

Zastupitel Jaroslav Harvan obžalobu označil za nevyváženou a poukázal na Čániho investice. V případě prodeje jinému subjektu by město muselo tuto částku nájemci refundovat. „Žádná majetková újma městu Jaroměř nenastala, to byl můj názor v době hlasování. Město nemá za povinnost vydělávat, ale dbát o rozvoj a prosazovat zájmy občanů,“ řekl Harvan.

„Pokud někdo něco za sedm let vytvoří a vytvoří z toho fungující restauraci, tak by měl mít vždycky přednost před kýmkoliv,“ myslí si další z obžalovaných, starosta Jiří Klepsa. „My jsme chtěli, aby tam zůstala restaurace, já jsem skutečně neměl jediný důvod hlasovat jinak než jsem hlasoval,“ řekl Klepsa. Za svým rozhodnutím si stojí i dnes. 

Podle obžaloby se zastupitelé dopustili porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hlavní líčení je nařízené do středy 30. dubna, obžalovaným v případě prokázání viny hrozí až pětileté vězení.