Přírodní barvy a materiály. Františka Skálu inspirovaly k tvorbě nejen jeskynní malby

Výtvarník František Skála si udělal dva roky prázdnin. Na svých cestách po Kolumbii a Austrálii neodpočíval, ale tvořil a hledal inspiraci. Pod stejným názvem teď v brněnské Fait Gallery vystavuje díla, která za tu dobu vytvořil. Z cest dovezl také přírodní materiály, které čekají na využití.

Výtvarník František Skála byl dosud známý především svými objekty a instalacemi. Ve Fait Gallery překvapivě vystavuje převážně malby, které vzešly mimo jiné z jeho dvouletých cest. Sám říká, že to bylo šťastné období.

„Za prvé jsem byl měsíc a půl v Kolumbii s kamarády, kde jsem dokonce měl výstavu, a potom jsem byl měsíc a půl se ženou v Austrálii, kde jsme najeli osm tisíc kilometrů. Viděl jsem spoustu krás, ale hlavně jsem tam jel za aboriginskými jeskynními malbami,“ popsal svoji výpravu výtvarník.

Štiavnické plátno

Skála se ale neinspiroval jenom Aborginci. Malovat začal přírodními barvami, ať už hlínou, dřevěnými oharky, nebo kaolínem. Před lety dokonce objevil rezavé železité bahno, které míchá s olejem. Touto technikou vytvořil celou sérii apokalyptických scenérií nazvanou Rezavé krajiny.

„Pro mě jsou materiál a kontakt s ním hrozně důležitý,“ říká. „František se prací baví a radost, kterou do toho dává, fantazii a tvořivost chce předat také dál,“ dodává kurátor výstavy Miroslav Ambroz.

Na výstavě je k vidění také několik starších děl, například obří Štiavnické plátno, které svými rozměry konkuruje Muchově Slovanské epopeji. Františka Skálu k jeho vytvoření inspirovalo plátno turínské, na které se podle legendy otisklo Kristovo tělo.