Přibývá starostů na plný úvazek. Na Pelhřimovsku má uvolněné vedení třeba Kámen

Události ČT: Přibývá starostů na plný úvazek (zdroj: ČT24)

Malé obce profesionalizují své vedení. Starostu na plný úvazek mají často i vesnice se dvěma stovkami obyvatel. Například v Kameni na Pelhřimovsku ho zastupitelé takzvaně uvolnili až teď v polovině období.

Jako hlavní úkol má před sebou vedení obce Kámen na Pelhřimovsku rozšíření vodovodu do celé vesnice. S prací vedoucího skladu už se Josefu Dvořákovi (nez.) starostovské povinnosti nedařilo dávat dohromady. Takže namísto úřadování po večerech a ve volném čase je teď na radnici na plný úvazek.

„Opravdu jsem přijel v pět hodin z práce, mazal jsem na radnici a byl jsem tu do devíti. Někdy jsem musel i v sobotu, v neděli,“ popisuje starosta.

Kámen má asi 260 obyvatel. Pro jeho vedení narůstá hlavně objem administrativy k vyřízení. Zápisů v podacím deníku měl před šesti lety kolem třech stovek, teď je jich víc než dvojnásobně tolik. Za každou poznámkou je mnoho papírování, příprav a komunikace s dalšími úřady.

„Když chcete něco budovat, něco mít, tak holt u těchto obcí, jako jsme my, už to bude docela problematické,“ popisuje starosta Dvořák.

Starosta Pošné uvolněný není, pochvaluje si ale vstřícnost zaměstnavatele

Asi 250 obyvatel má i nedaleká Pošná. Tam o uvolnění starosty ale neuvažují. Starosta Radek Klika (nez.) dál vše vyřizuje ve volném čase. „Mám velice vstřícného zaměstnavatele, pokud to jde, tak mi kdykoliv vyjde vstříc, abych si vzal třeba volno a vyřizoval věci pro obec,“ říká Klika.

Na Pelhřimovsku mají starostu na plný úvazek téměř všechny vesnice nad 500 obyvatel. Už ale stoupá počet uvolněných starostů i v menších obcích. „Obzvláště se to děje, pokud mají před sebou nějaký velký projekt. Výstavbu kanalizace, vodovodu, rozšiřují obec,“ popisuje výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Rozhoduje často i to, jestli si obec starostu na plný úvazek může dovolit. Neuvolněný totiž dostává 30 až 60 procent odměny toho uvolněného.