Při rekonstrukci karlovarského domu Quissisana byl prý porušen zákon

Karlovy Vary - Společnost, kterou ovládá manželka moskevského starosty, prý porušila zákon o památkové péči. A to při rekonstrukci jednoho z domů v Karlových Varech. Stavební firmy odstraňují stropy i omítky ve větším rozsahu než bylo domluvené a navíc bourají přístavek, zlobí se zástupci národního památkového ústavu. Podle nich stavaři nepostupují podle schválené projektové dokumentace. Jednatel společnosti to odmítá.

„Ty věci jsou nenahraditelné, je to originální historická konstrukce, která se už nikdy nedá zopakovat,“ nechala se slyšet Romana Riegerová, náměstkyně pro výkon památkové péče z NPÚ Loket. Zástupce stavební firmy tvrdí, že když dělníci odkryli původní trámy, zjistili, že jsou napadené dřevomorkou. Tomáš Blábolil ze stavebnictví Blábolil sdělil, že dochází k lámání nebo destrukci konstrukcí, které jsou skryté. V tomto případě jsou prý zásadní právě dřevěné stropy.

Dělníci prý odsekali jen část omítky - tu, kterou poškodily dřevokazné houby. Podle národního památkového ústavu ji ale měli dezinfikovat a vyměnit jen úplně zničené trámy. Památkáři z karlovarského magistrátu zahájili správní řízení s investorem pro podezření z porušení zákona. Nicméně stavební úřad neshledal důvody k tomu, aby stavbu zastavil, jak potvrdil mluvčí magistrátu Karlových Varů Jakub Kaválek.

To podle zástupců národního památkového ústavu není fér. Lidé dostávají pokuty za mnohem menší prohřešky. Například za výměnu dřevěných oken za plastová. „Konkrétně Quissisana je velice hodnotný dům. Jeden z nejhodnotnějších, který vůbec byl. Postih není adekvátní tomu poškození,“ dodala Romana Riegerová. Společnost, kterou ovládá Jelena Baturinová, manželka moskevského starosty, nechce investovat stovky milionů korun do provizorních oprav. Rozhodnutí úřadů ale bude respektovat. Opravu Quissisany by stavební firmy chtěly dokončit ještě letos.