Pražský okruh už je znovu průjezdný. Během dne na něm doprava dvakrát zkolabovala

Pražský okruh už je znovu průjezdný.  Kvůli havárii dvou kamionů se na něm v pondělí odpoledne vytvořila několikakilometrová kolona. Auta stála od Ořechu až po Jesenici. Během dne zkolabovala doprava u Prahy už podruhé, kvůli jiné nehodě takřka na témže místě čekali řidiči v koloně ráno až dvě hodiny.

Dvě nákladní vozidla se střetla na 18. kilometru Pražského okruhu (tj. dálnice D0) ve směru k Ruzyni. Havarované kamiony zablokovaly pravý jízdní pruh a odstavný pruh, průjezdný tak zůstal pouze levý jízdní pruh. Další nehoda se stala ještě na 21. kilometru v opačném směru, kde havaroval jeden kamion.

Národní dopravní informační centrum hodnotilo situaci na Pražském okruhu jako dopravní kolaps a varovalo před dlouhými kolonami. Zatímco ve směru k dálnici D1 popojížděla kolona pouze od nedaleké dálniční křižovatky, ve směru k Ruzyni stála auta již od Jesenice. V poledne kolona měřila jednadvacet kilometrů. 

Dopravní kolaps dvakrát denně

Od rána tomu bylo již podruhé, co se Pražský okruh změnil v parkoviště. V pondělní ranní špičce způsobila dopravní kolaps nehoda na 20. kilometru ve směru k Ruzyni. Samotná havárie nebyla příliš vážná – podle informací silničářů se střetlo nákladní auto s dodávkou, obě vozidla zůstala nepojízdná stát na dálnici, ale vše se obešlo bez zranění. Následky na provoz však vážné byly.

Nehoda narušila dopravu v pondělní ranní špičce, navíc za deštivého počasí. I když se havarovaná vozidla podařilo odstranit zhruba po hodině, podle pracovníka z centra řízení dopravy v Rudné se i kvůli dešti kolona rozjížděla jen pomalu. Mezi osmou a devátou začínala již před jesenickou křižovatkou, dosahovala tedy téměř až k dálnici D1. Zároveň postávala auta i na D1 samotné – a to i za křižovatkou s okruhem – a také na plzeňské dálnici D5, ve Strakonické ulici a ulici K Barrandovu.

Zácpy na Pražském okruhu
Zdroj: ČT24/ŘSD ČR

U Jesenice se pak stala další nehoda a u Vestce navíc zůstalo stát porouchané vozidlo. A tak i ve chvíli, kdy se doprava na západním okraji Prahy již rozjela, jižně od metropole se stále čekalo. Silničáři odhadovali zdržení na 40 minut. Před polednem však již byl Pražský okruh většinou průjezdný, krátká kolona zůstávala už pouze poblíž Jesenice.