Pražská muzejní noc láká na zrekonstruované Národní muzeum, celkem se otevře 70 objektů

Tuto sobotu se v rámci 16. ročníku Pražské muzejní noci otevřou brány 45 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí celkem v 70 objektech. Velkým lákadlem pro návštěvníky bude možnost navštívit po osmi letech zrekonstruovanou historickou budovu Národního muzea.Připraven je také doprovodný program od komentovaných prohlídek přes koncerty, taneční představení až po workshopy. Objekty budou přístupné od sedmé večer do jedné hodiny ranní a do všech se zájemci dostanou zdarma s výjimkou Vyšehradu, kde zaplatí symbolické vstupné jednu korunu.

V historické budově Národního muzea si návštěvníci budou moct prohlédnout mimo jiné zcela novou výstavu Rytíři nebes. „Děláme ji ve spolupráci s brněnským Muzeem českého a slovenského exilu. Jedná se o autentické předměty našich letců. Zmíním třeba Františka Fajtla nebo plukovníka (Aleše) Brixe. Budou tam jejich uniformy a vyznamenání,“ doplnil náměstek generálního ředitele Národního muzea Michal Stehlík.

V historické budově však nebude připraven doprovodný program a počet návštěvníků v objektu bude muset být z bezpečnostních důvodů regulován. Ze stejného důvodu nebude přístupná kupole.

Policejní pyrotechnici i seskoky parašutistů

Zajímavý program čeká na ženy v Plynárenském muzeu. Budou si moci vyzkoušet natočení vlasů plynovými historickými kadeřítky. Muzeum Policie ČR zase připravilo výstavu o historii a současnosti policejních pyrotechniků. V Leteckém muzeu Kbely se pak uskuteční průlety vojenských letadel a seskoky parašutistů.

Pražské muzejní noci se podesáté budou moct zúčastnit také neslyšící. Je pro ně připraveno pět prohlídkových tras s doprovodnými programy. Je třeba se ale předem registrovat na webu.

K dopravě budou lidé moct tradičně zdarma využít speciální linky vypravené dopravním podnikem. V letošním roce jde o devět autobusových linek a nově jednu tramvajovou. Doprava pro návštěvníky Pražské muzejní noci bude v provozu od 18:30, poslední spoje vyjedou ze zastávky Staroměstská v jednu ráno. Návštěvníci by však z kapacitních důvodů měli využívat také pravidelných linek, zdůraznil Miloš Trnka z pražského dopravního podniku.

Národní muzeum uspořádalo první Pražskou muzejní noc v roce 2004. Akce se tehdy setkala s velkým úspěchem, proto se už o rok později rozšířila do celé republiky. Festival muzejních nocí od roku 2005 organizuje Asociace muzeí a galerií České republiky ve spolupráci s ministerstvem kultury a Národním muzeem. Loňský ročník ale poznamenala nepřízeň počasí, i přes silný déšť ale organizátoři zaznamenali 120 tisíc vstupů.