Policisté navrhli obžalovat možné viníky kvůli záplavám v Brodku u Přerova v roce 2020

Přerovští kriminalisté ukončili v těchto dnech vyšetřování záplav v Brodku u Přerova z října 2020. Rozvodněná Olešnice tehdy zaplavila sedmdesát nemovitostí a způsobila obyvatelům  škodu téměř čtrnáct milionů korun. Policie navrhla obžalovat z obecného ohrožení z nedbalosti fyzickou a právnickou osobu, důvodem bylo to, že v osudný den zůstalo stavidlo na jezu uzavřené.

Spisový materiál policie ukončila v polovině května a předala státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství v Přerově s návrhem na podání obžaloby. „Obviněnými z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti s maximálním trestem odnětí svobody od dvou do osmi let nebo peněžitým trestem jsou v tomto případě fyzická a právnická osoba. Celková škoda v tomto případě byla vyčíslena na necelých čtrnáct milionů korun,“ uvedla mluvčí policie Miluše Zajícová.

Stavidlo bylo zavřené

Voda z řeky Olešnice zatopila domy v Brodku u Přerova, v němž žijí necelé dva tisíce lidí, 14. října 2020. Policisté vzápětí po záplavách začali prověřovat, zda někdo nezanedbal povinnosti vyplývající z provozního řádu stavidla na jezu u mlýna Kaláb na Olešnici. Při vydatných deštích zůstalo podle policistů v osudný den stavidlo uzavřené, což způsobilo, že se voda vylila z koryta říčky a zatopila okolní pole, některé ulice a železniční podjezd.

Případ se řešil dlouho, kriminalisté museli zmapovat výši škody velkého množství poškozených a shromáždit také jejich výpovědi. Čekali také na závěry znaleckých posudků z několika oborů, včetně oboru vodního hospodářství.

Znalecké posudky mapující škody vycházely ze zjištění soudních znalců, kteří škody na místě u postižených majitelů sedmi desítek nemovitostí podrobně mapovali předloni na podzim. „Samotná obec spočítala škodu na majetku zhruba na tři sta tisíc korun,“ uvedl starosta Roman Zbožínek. Ten už dřív řekl, že je přesvědčen o tom, že šlo o lidskou chybu.