Policie prošetří zanedbání péče v Pardubické nemocnici

Události: Hodiny v sanitce, odmítnutí v několika porodnicích a nakonec dcera s celoživotním postižením (zdroj: ČT24)

Policie se začne zabývat případem možného zanedbání péče v Pardubické nemocnici. Děvčátko narozené v červnu zřejmě nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Policisté zatím zjišťují všechny okolnosti případu, protože rodina dítěte se na ni sama neobrátila.

„Trestní oznámení od rodiny jsme nepřijali, ale vzhledem k dotazům médií jsme se začali případem zabývat,“ uvedla ve středu mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Nemocnice podle rodiny neprovedla včas u novorozence odběr krve a všechny potřebné testy. Matka dítěte přitom trpěla streptokokem typu B. 

Rodina tvrdí, že lékaři o onemocnění matky věděli, ale testy u dítěte provedli až čtrnáct hodin po porodu. V té době odhalili nejenom streptokoka, ale také počínající sepsi. U dítěte se rozvinulo zánětlivé postižení centrálního nervového systému a krvácení do mozku a nyní čtyřměsíční holčička bude mít doživotní následky – její vývoj se zastavil.

Otec dívky Jaroslav Mráček věří, že „stačilo podat nitrožilně penicilin a všechno mohlo být jinak“. Právní zástupce rodiny Mario Švehelka upozornil, že potřebné odběry měly být provedeny do dvanácti hodin od porodu. „Přitom některé byly provedeny po čtrnácti, některé dokonce po patnácti a půl hodinách,“ uvedl.

Mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová ujistila, že je nemocnice „připravena vyvinout maximální úsilí a rodině v těžké situaci pomoci“. Již dříve vydala prohlášení, podle kterého „byl zjištěný možný nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem ze strany plně kvalifikovaných lékařů“. Společnost podle Semrádové požádala o vypracování expertiz, aby se potvrdila nebo vyvrátila souvislost mezi možným nesouladem v postupu lékařského týmu a zdravotním stavem děvčátka a mohla vyvodit patřičné důsledky.

Na žádost rodiny již vydala zdravotnickou dokumentaci případu. Rodina podle jejího advokáta Švehelky také podala na nemocnici žalobu. „Žádáme pro holčičku finanční odškodnění. Nyní čekáme na reakci nemocnice na tuto žalobu,“ uvedl advokát. V úvahu ale zřejmě připadá i mimosoudní jednání o odškodnění.

Další dvě nemocnice rodičku odmítly

Pardubičtí lékaři se hájí mimo jiné tím, že se k nim rodička s rizikovým těhotenstvím, která začala rodit předčasně, dostala na poslední chvíli a porodila několik minut po příjezdu. Případ totiž má přesah i do Královéhradeckého kraje. Nemocnou rodičku přivezla sanitka do Pardubic až z Vamberka, předtím ji odmítly nemocnice v Rychnově nad Kněžnou i fakultní nemocnice v Hradci Králové.

V Rychnově potom své odmítnutí zdůvodnili tím, že šlo o předčasný porod, na který zdejší nemocnice není vybavena. „Pacientka byla v 33. týdnu těhotenství,“ upozornila mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Královéhradecká nemocnice nechtěla sdělit, proč ženu nepřijala – nedostala se ovšem ani na příjem a sanitka byla odeslána rovnou do Pardubic. „Bližší informace nemůžeme uvést s ohledem na policejní vyšetřování,“ řekl její mluvčí Jakub Sochor.

Náměstek ministra zdravotnictví a bývalý ředitel královéhradecké nemocnice Roman Prymula však vysvětlení nabídl: „Bylo jim jasně řečeno, že je kapacita plná, a tak byli nasměrováni do Pardubic.“ Sanitka tak podle něj do fakultní nemocnice ani nedojela.

Do Pardubic tak sanitka dorazila po zhruba stokilometrové pouti po východních Čechách. „K těm komplikacím by nemuselo dojít, kdyby transport a zároveň antibiotická léčba před porodem proběhly, jak proběhnout měly,“ podotkla mluvčí pardubické nemocnice.

Podle porodnických expertů bude během dalšího vyšetřování mimo jiné třeba stanovit, zda již během cesty v sanitce začal porod. V případě přijímání rodiček totiž zákon jasně stanoví, že když už porod probíhá, porodnice ji odmítnout nesmí.

Bez personálních změn to nepůjde, míní hejtmanství

Zatím ale má největší problém Pardubická nemocnice. Vedení Pardubického kraje jako zřizovatele nemocnice by mělo do dvou týdnů dostat podrobnou zprávu o celé věci, řekl ve středu krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS). Zatím není jasné, zda selhal systém lékařské péče, nebo pochybili lékaři.

Podle závěrů přijme hejtmanství konkrétní opatření. Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí uložilo oblastní ředitelce pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánce Fraňkové, aby zpracovala návrhy řešení, která s případem přímo souvisejí. „Chyby nastaly, bez personálních změn to z mého pohledu dál nepůjde,“ prohlásil Valtr.

S tím souhlasí i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). „Chceme vědět, co se stalo za poslední měsíce od června tohoto roku. A pochopitelně, jestli není problém v některých odděleních, pokud jde o personální stránku,“ uvedl.

K nešťastné události v Pardubicích se vyjádřil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který zdůraznil, že je nemocnice řádně akreditována. „Měla by, pokud k tomu došlo, projít reakreditací, respektive procvičením personálu, aby byl schopen na ty situace reagovat. To se mimochodem stalo po nešťastném případu Adama Vyčítala, kdy došlo znovu k proškolení personálu – jak reagovat v urgentních situacích,“ podotkl ministr.

Vojtěch tak připomněl, že nejde o první problém, který se Pardubické nemocnice týká. Letos na jaře vyšlo díky dokumentu z cyklu České televize Infiltrace najevo, že v roce 2017 její personál reagoval příliš pomalu, když začal osmiletý chlapec na nemocniční chodbě krvácet. Hoch skončil ve stavu bdělého kómatu.

Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů jako zálohu, což akceptovala. Obviněni jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.