Policie odhalila téměř 5 terabytů ilegálně sdílených dat

Praha - Policisté zabavili v jedné soukromé firmě  dva počítače s dvaceti disky a téměř pěti terabyty dat. Sloužily k nezákonnému ukládání a distribuci filmů, hudebních alb a počítačových her. Kvůli porušování autorských práv stíhá policie čtyři lidi. Hrozí jim až pětileté vězení.

„Podle našich zkušeností existuje v celosvětové síti zhruba kolem stovky podobných úložišť dat,“ vypočítal množství takzvaných Top-Sitů počítačový expert Pavel Bodiš. Dva z nich teď pražští policisté zabavili. Do těchto Top-Sitů lze ukládat velké množství nelegálních souborů a odtud si je mohou stahovat další uživatelé.

„Počítače samotné byly vybaveny celkem dvaceti disky, které obsahovaly přibližně 4,7 TB dat,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulán. „To je asi 8 tisíc hudebních alb,“ přirovnal Bodiš.

Většinu z nich nabízeli počítačoví piráti ke stažení ještě předtím, než je jejich vydavatel oficiálně uvedl na trh. Jeden z podezřelých pracoval ve firmě, z které policie počítače odvezla. „Firma jako taková s jeho činností nemá nic společného, byla to jeho soukromá aktivita,“ doplnil mluvčí pražské policie. Dalším podezřelým je student jedné z pražských vysokých škol.