Po Věstonické venuši doprovodili ozbrojenci do Olomouce další archeologický unikát. Hlavu Kelta

Za přísných bezpečnostních opatření přijel do Olomouce originál opukové keltské hlavy, jeden z nejvýznamnějších archeologických objevů na území České republiky. Vlastivědnému muzeu ji zapůjčilo Národní muzeum ze svého depozitáře v Terezíně na Litoměřicku. Olomouc zažila něco podobného za poslední necelé tři měsíce už podruhé, na konci listopadu tam byla pod dohledem policistů přivezena Věstonická venuše.

Keltská hlava je vysoká zhruba pětadvacet centimetrů a její hodnota se podle odborníků nedá vyčíslit. V muzeu bude ve speciální neprůstřelné bezpečnostní skřínce vystavena do 23. února. Originál je pro svou unikátnost a křehkost materiálu přitom vystavován jen výjimečně.

Na Hanou měl archeologický unikát původně přepravit vrtulník, kvůli silnému větru ale nakonec přijel po silnici. Při přenosu cenného artefaktu museli policisté před muzeem zastavit dopravu.

„Vypadalo to trochu dramaticky. Keltovi se zřejmě nechtělo cestovat a využil všechny své magické síly, tím pádem po několika letech přišel do Čech orkán. Transportovat ho vrtulníkem nešlo. Díky policii se to nakonec podařilo v krátkém čase i po zemi,“ řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Originál plastiky se přepravoval ve speciální transportní bedně, která drží klima a tvar. „Pojistná hodnota je v řádu desítek až stovek milionů korun, je to však jen optické číslo. Co je jednou na světě, nelze nahradit,“ doplnil Lukeš.

Archeologickou výstavu olomoucké muzeum připravovalo dva roky. Novou expozicí záměrně navazuje na předchozí výstavu Věstonické venuše. Instituci se tak podařilo v krátké době představit na jednom místě dva nejvýznamnější archeologické artefakty nalezené na území Česka. Využije tak i předchozích bezpečnostních opatření včetně pancéřové vitríny, ve které byla na sklonku loňského roku vystavena i venuše.

  • Hlava Kelta pochází z mladší doby železné. Nejcennější keltskou plastiku v Evropě objevil místní horník 19. května 1943 při chytání zloděje písku v obecní pískovně. Třebaže se podle odborníků podobných plastik našlo v Evropě několik desítek, žádná z nich není esteticky zpracovaná do takových detailů jako tato.

Originál hlavy vystavují jen výjimečně

„Pro svou unikátnost je opukový předmět k vidění pouze výjimečně, a to převážně v zahraničí. Národní muzeum ji zapůjčuje velice sporadicky. Olomoucká keltská výstava bude doplněna o předměty z archeologické sbírky Vlastivědného muzea v Olomouci,“ řekl ředitel muzea Břetislav Holásek. Půjde o zbraně, ukázky keramiky, mince, šperky a jiné předměty denní potřeby, které návštěvníkům přiblíží život v mladší době železné.

„Hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic je opravdu jeden z nejvzácnějších předmětů nejen Národního muzea, ale celé České republiky. Je to opravdu světový unikát, neboť žádná jiná taková keltská plastika se na světě nenachází,“ potvrdil ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Na Věstonickou venuši stáli návštěvníci fronty

Zástupci muzea čekají obdobný zájem návštěvníků jako o Věstonickou venuši. Originál nejstarší keramické sošky na světě si tehdy během dvanácti dnů přišlo prohlédnout zhruba dvacet tisíc návštěvníků.

„Obrovský zájem byl především o víkendech, kdy před muzeem vznikaly dlouhé fronty. V muzeu bude po dobu výstavy otevřeno mimořádně v pondělí i v úterý, v případě velkého zájmu se také prodlouží provozní doba,“ dodal ředitel muzea.