Padl trest za posprejování Karlova mostu. Kulturní barbarství, omluvil se německý velvyslanec

Roční podmínku uložil soud dvojici cizinců, které přistihla pražská městská policie při sprejování nápisů na pilíř Karlova mostu. Případ projednal ve zkráceném řízení, verdikt tak padl již tři dny poté, co byla dvojice dopadena. Odsouzení musí také zaplatit každý sto tisíc korun a navíc společně uhradí škodu, která činí dalších 40 tisíc korun. Pět let potom nebudou moci do Česka. Německý velvyslanec v Česku se za čin omluvil a odsoudil jej jako „kulturní barbarství“.

Dva muže z Německa ve věku 23 a 30 let zadrželi strážníci v pondělí večer kvůli posprejování jednoho z pilířů historického mostu. Mluvčí městské policie uvedla, že jeden z mužů měl v ruce sprej a druhý plechovku s pivem, ze které popíjel.

Podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavly Hájkové byli opilí oba muži, kteří přijeli do Prahy jako turisté. V soudní síni, kde se jednalo za zavřenými dveřmi, se k činu přiznali, jeden hned zpočátku, druhý až po zhlédnutí kamerového záznamu a když se seznámil s výpověďmi svědků. „Ten, který činnost přiznával, uvedl, že si neuvědomili, o jak významnou památku se jedná,“ řekla soudkyně. Oni sami se k případu veřejně nevyjádřili, podle Hájkové ale činu litují.

Za své spoluobčany se omluvil německý velvyslanec v Praze Christoph Israng. „Tato chaotická čmáranice je činem kulturního barbarství. Nás Němce to naplňuje hanbou. Omlouváme se. Návštěvníci tohoto úžasného města k němu musí mít respekt,“ uvedl na Twitteru.

Verdikt – roční podmínka, vyhoštění na pět let a zaplacení celkem 240 tisíc korun s náhradním trestem šesti měsíců vězení – je výrazně mírnější, než být mohl. Obviněné dvojici hrozily až tři roky za mřížemi, podle žalobce jsou však tresty přiléhavé. „Uložené tresty se shodují s představou státního zastupitelství,“ ujistil. Muži nyní musí Česko opustit do pátečního večera. Rozsudek je podle soudkyně Hájové pravomocný. Oba muži tedy rozsudek přijali, ačkoli jeden z nich před začátkem neveřejného řízení vinu popíral.

Rozhodnutí o vyhoštění bude zaneseno do databází, aby o něm policisté věděli. „Aktivně to kontrolováno nebude,“ poznamenal státní zástupce Jan Lelek. Oba zřejmě odjedou včas, podle soudkyně přijeli do Prahy na koncert a ubytování v hotelu měli zajištěné jen do pátku.

Graffiti na mostě zatím zůstává

Graffiti o rozměru pět krát dva metrů, které vytvořili, je podle Národního památkového ústavu největší, jaké se na Karlově mostě kdy objevilo, a zatím na něm zůstává. K odstranění tak rozsáhlého graffiti z památky je podle Technické správy komunikací hl. m. Prahy potřeba restaurátorský záměr schválený památkáři. Samotné čištění by mělo začít zkraje příštího týdne.

Podle restaurátora Jana Mjartana, který připravuje návrh na vyčištění poškozeného pilíře, bude potřeba na most nanést odstraňovací pasty, které působí na akrylové barvy obsažené ve sprejích. „Není důležitý ani ten rozměr, ale intenzita znečištění. Černá půjde líp, tyrkysová – nebo zelenomodrá – barva může odolávat více,“ odhadl Jan Mjartan.

Karlův most si vandalové nevybrali za cíl svého řádění poprvé. Jiní pachatelé jeho část posprejovali v roce 2016. V září 2017 pak osmačtyřicetiletý cizinec popsal fixem sochu svatého Františka. Soud mu uložil trestním příkazem půlroční podmínku, tříleté vyhoštění a povinnost nahradit způsobenou škodu 15 tisíc korun.