Ovocnáři na Znojemsku začali se sklizní meruněk. Pomrzla jim zhruba polovina úrody

Na Znojemsku začal ve čtvrtek sběr meruněk, což je ovoce velmi citlivé na mráz. Letos na jaře zažili ovocnáři mráz hned dvakrát, meruňky pomrzly především v níže položených sadech a tam, kde v noci netopili svícemi. Přesto očekávají ovocnáři průměrnou úrodu.

Meruňkové sady na Znojemsku mají celkem 33 hektarů a roste v nich téměř přes třicet tisíc stromů. Zatímco některé jsou meruňkami obsypané, jiné letos zůstanou bez plodů. „Zmrzlo nám zhruba padesát procent úrody. Na polohách, kde jsme topili, nebo které jsou vysoko, meruňky sklidíme, ale máme sady, kde není téměř žádná úroda,“ řekl ovocnář ze Slupi Tomáš Letocha, který odhadl škodu na čtyři miliony korun.

Celkový odhad škod bude mít Ovocnářská unie ČR v nejbližších dnech. Na jeho základě pak bude žádat o kompenzace. „Čekáme na finální odhad sklizně. Předpokládám, že ten prvotní odhad sto třicet až sto padesát milionů se moc nebude měnit,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Meruňky se musí sbírat ráno, aby se nekazily

V jednom z nejvýše položených sadů ve Slupi je úrody dost. Dvě desítky pracovníků tam začali se sběrem ve čtvrtek už před šestou hodinou ráno. Za hodinu zaplní jeden sběrač deset bedýnek. „Je důležité ty meruňky sklízet brzy zrána, dokud jsou ještě studené, aby se pak nekazily při dopravě k zákazníkovi,“ vysvětlil Tomáš Letocha. K zákazníkovi se meruňky dostanou ještě tentýž den. Ty ze Slupi poputují do Rakouska, kde z nich vyrobí meruňkový nektar.

Meruňky mají různou velikost: čím jsou větší, tím jsou dražší. Přímo ze sadu se prodává kilogram té nejvyšší kvality za 35 až 40 korun. Právě o velké meruňky mají zákazníci největší zájem. I proto se na tuto vlastnost soustředí šlechtitelé. Kromě toho se snaží vyšlechtit odrůdy tvrdé, sladké, odolné proti mrazu a s červeným líčkem.