Ostrava chce na výstaviště Černá louka přitáhnout více lidí, přibude zeleně

Ostravské výstaviště Černá louka projde proměnou (zdroj: ČT24)

Ostrava chce výstaviště Černá louka proměnit v prostor, kam budou lidé chodit raději a častěji než doposud. V areálu o šesti hektarech v samém centru města by se tak mělo mimo jiné bourat a přibýt zeleně. Revitalizace potrvá roky, zatím není jasné, kolik bude stát.

Hotová je územní studie, za kterou stojí Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA). Mezi první kroky proměny Černé louky patří mimo jiné realizace pěší zóny na Havlíčkově nábřeží.  „S tím souvisí také rekonstrukce pavilonu G, který bude sloužit Národnímu divadlu. Z hlediska studie je nejdůležitější úprava stávajícího centrálního prostoru – postupně by se měl rozšířit a kolem něj vzniknout prstenec staveb,“ popsal pro ČT24 architekt MAPPA Pavel Řihák.

Podle něj se rovněž počítá s odstraněním pavilonu C a tím, že bude celá lokalita zelenější. „Dnes je tu také velké množství povrchového parkování, to by se také mělo výrazně redukovat. Tím pádem vznikne větší prostor pro zeleň v centrálním prostoru,“ nastínil Řihák.

První etapa revitalizace by mohla být hotová v horizontu tří až pěti let, výstavba objektů by ovšem podle architekta mohla trvat deset, ale i dvacet let. „Prioritou není to území zastavět, ale kultivovat jednotlivá veřejná prostranství,“ vysvětlil. Doplnil, že zmiňovaná územní studie neobsahuje žádný odhad finanční náročnosti přebudování areálu, náklady se budou řešit až v dalších krocích.

Centrální prostor bude podle Řiháka sloužit jak pro sportovní či rekreační účely, tak na něm budou moci stát například festivalové stánky. Počítá se se zachováním komunitní zahrady, k existujícímu hřišti má přibýt druhé a uvažuje se i o návratu tržnice na Černou louku – ideálně na místo, které bude dobře dopravně dostupné.

Podle jednatele městské společnosti Černá louka Jana Šumbery se na aktuálním návrhu proměny Černé louky začalo pracovat zhruba před dvěma lety. „Spojili jsme se s MAPPA, měli jsme podobnou myšlenku, že tento prostor je z určitého pohledu unikátní a potřebujeme centrum města zkrášlit. Černá louka má obrovský potenciál být zelenou částí města,“ uvedl Šumbera.

Podle něj se už v předchozích letech ukázalo, že Černá louka nemusí plnit jen funkci výstavního prostoru. V době covidové pandemie v místě fungovalo očkovací centrum, po vypuknutí konfliktu na Ukrajině zase Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). „Ukázala se tady funkčnost Černé louky. Hlavní náplní stále bude organizace výstav, konferencí či kulturních akcí, ale chceme se soustředit na takový širší záběr,“ doplnil Šumbera.