Osm let po požáru Petrova bouda znovu stojí. První návštěvníky přivítá koncem roku

Události: Petrova bouda se ještě letos otevře turistům (zdroj: ČT24)

Řemeslníci dokončují stavbu Petrovy boudy nad Špindlerovým mlýnem, vycházejí přitom hlavně z dobových fotografií. Původní objekt vyhořel před osmi lety a z památkově chráněných budov, jejichž jádro vzniklo už v osmnáctém století, nezbylo téměř nic. Nová „Petrovka“ je o něco menší než původní a první návštěvníci se do ní podívají letos na Silvestra.

Požár zničil jednu z posledních velkých bud na hřebenech Krkonoš prvního srpna 2011. Z původního objektu zbylo jen podzemní podlaží, části obvodových stěn a trafostanice. Již o týden dříve se v objektu objevily plameny, tehdy se ještě podařilo jejich šíření zastavit.

Na místě původní „Petrovky“, kterou před požárem tvořily tři budovy, už stojí nová bouda. Stavbu objektu řemeslníci v těchto dnech dokončují. Návštěvníci se do něj budou moct podívat na konci letošního roku. V novém hotelu za 120 milionů korun bude sedmdesát lůžek.

„To, co nyní stojí, jsou dvě budovy ze tří – a to volná kopie první hotelové budovy z osmdesátých let devatenáctého století. Potom stojí ještě budova, která je menší a stojí na místě původní hospodářské budovy, která zároveň sloužila jako ubytovací kapacita pro personál,“ uvedl Jiří Balský z Národního památkového ústavu.

„Co se týče velikosti, tak ta hotelová budova se velice blíží té původní, avšak v některých detailech bylo třeba respektovat i požadavky jiných orgánů na provozní bezpečnost, hygienu a podobně,“ dodal Balský.  

Památkáři se s investorem snažili najít takové řešení, aby obnovená kulturní památka byla ve své nové podobě hodnověrná. „Ale zároveň stavíme de facto novostavbu na suterénní části, která jako jediná zůstala na svém místě dodnes,“ vysvětlil Balský.

Památková péče si podle Balského přeje, aby se v budoucnu obnovila i třetí budova Petrovy boudy. „Pokud víme, tak studie na dostavbu třetí budovy je již s památkovou péčí úspěšně projednaná a uvidíme, jestli se někdy bude stavět a kdy to bude,“ uzavřel Balský.

Petrova bouda znovu stojí (zdroj: ČT24)

Petrova bouda patřila k nejvyhledávanějším místům Krkonoš

Petrova bouda leží na hřebenové turistické trase blízko česko-polské hranice v katastru Špindlerova Mlýna v nadmořské výšce 1288 metrů. Patří k nejstarším krkonošským horským boudám – první zmínka je z roku 1790, už dříve tam stála takzvaná letní bouda.

Celoročně obývanou budovu tam postavil Johann Pittermann (zkomolením jeho jména vzniklo pojmenování „Petrova“) v roce 1811.

Jeden z dalších majitelů Vinzenz Zinecker ji v 80. letech 19. století přestavěl na hotel, který se stal jedním z nejvyhledávanějších na vrcholcích Krkonoš. V letech 1900 a 1901 byla postavena nová budova s dalšími 44 hostinskými pokoji. V roce 1901 byla v boudě zřízena pošta (zrušena 1947), v roce 1910 veřejná telefonní stanice. Okolí Petrovy boudy je jedním z prvních míst, kde se v Krkonoších lyžovalo.

V letech 1925 až 1929 byl objekt znovu rozšířen a modernizován. Bouda měla 50 zaměstnanců a 64 pokojů se stovkou lůžek. Po roce 1948 se bouda změnila v odborářskou zotavovnu (původní majitelé byli po válce nuceně odsunuti do Německa) a kvůli chybějícím investicím do oprav či modernizace chátrala. 

Bouda je od roku 1997 kulturní památkou a za movité kulturní památky byly prohlášeny i některé součásti jejího vybavení. Podle památkářů byla Petrova bouda v kontextu turistického ruchu rozvíjeného v průběhu 19. a 20. století jedním z nejoblíbenějších a rovněž nejprogresivnějších objektů.

Za pionýrský stavební počin pak považují stavbu jižní hotelové budovy v roce 1887. V době svého největšího rozmachu hotel nabízel širokou paletu služeb – a to včetně kadeřnictví.   

Od roku 2008 byla bouda zavřená a chátrala. Ničila ji vlhkost i vandalové, do opuštěného domu skrz střechu zatékalo, rozbitými okny se dovnitř hrnul sníh i nezvaní hosté. Podle některých odborníků hrozilo, že se kvůli špatnému technickému stavu chata zřítí.