Místo rušné silnice po lávce přes Bečvu. Cyklostezka propojila Hranice s Ústím a Černotínem

Trasu cyklostezky Bečva ve čtvrtek doplnila nová tříkilometrová část u Ústí na Přerovsku, díky které cyklisté už nemusí jezdit po rušné a nepřehledné silnici. Dokončený úsek cyklostezky, jehož součástí je lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Bečvu za zhruba 60 milionů korun, propojil obce Ústí a Černotín s nedalekými Hranicemi. Stavba cyklostezky stála včetně projektové přípravy celkem 110 milionů korun.

Nová část cyklostezky Bečva vede z Ústí přes lávku a poté po pravém břehu Bečvy v katastru obce Černotín až do Hranic, kde se napojuje na stávající trasu vybudovanou v roce 2018. Ve stejném roce byl dokončen také navazující jeden a půl kilometru dlouhý úsek z Ústí do Skaličky, který stál více než 4,5 milionu korun.

Stavba ve čtvrtek otevřené části a 135 metrů dlouhé lávky, kterou nad řeknou nesou ocelová lana, byla podle stavbyvedoucího Arnolda Rozehnala kvůli štěrkovému podloží v okolí řeky Bečvy technicky velmi náročná. „Podobných lávek se moc nestaví,“ řekl novinářům.

Úsek má cenu zlata, říká koordinátor

O stavbě této důležité části cyklostezky Bečva místní samosprávy diskutovaly šest let. Záměr totiž narážel na nesouhlas Vodovodů a kanalizací Přerov a Povodí Moravy. Stavba byla nakonec zahájena v roce 2020 a obci Ústí se podařilo zahrnout do svého územního plánu i lávku přes řeku Bečvu, díky které stavbaři mohli cyklostezku v tomto místě propojit.

Podle předsedy Mikroregionu Hranicko a starosty Partutovic Jaroslava Šindlera by obce Černotín a Ústí bez dotací tak velkou investici samy nezvládly financovat, jelikož jejich roční rozpočty se pohybují kolem osmi milionů korun. „Jsou sestaveny jako vyrovnané. Jen minimální část lze proto použít na investice,“ doplnil Šindler.

Podle národního koordinátora rozvoje cyklistické dopravy Jaroslava Martínka z Partnerství pro městskou mobilitu má otevřený úsek cyklostezky Bečva cenu zlata. „Cyklisté tady dosud museli jezdit často i s rodinami a dětmi po silnici druhé třídy a najednou mají takový bezpečný komfort,“ zdůraznil Martínek. Nová cyklostezka podle něj pomůže nejen cykloturistům, ale usnadní také místním lidem cestování na kole do práce, školy, za kulturou či sportem.

Obyvatelé si novou cyklostezku pochvalují. „Jezdili jsme sem celé roky, dívat se, jak stavba pokračuje. Do Hranic a Teplic jsme jezdili v podstatě po hlavní silnici a žena už po ní odmítala jezdit. Teď je část do Teplic naprosto bezpečná, krásná a rychlá trasa. Několik minut a člověk se dostane do parku v Teplicích,“ uvedl Josef Hýža, který se na otevření cyklostezky přijel podívat na kole z nedalekých Hustopečí nad Bečvou.

Cyklostezka Bečva vede od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy až po soutok s Moravou. Měří dohromady 160 kilometrů. Trasa vede po stezkách pro cyklisty, místních komunikacích a v omezené míře i silnicích III. a II. třídy.