OKD hrozí milionová pokuta za nedostatky v dokumentech

Společnosti OKD z Karvinska hrozí pokuta až jeden milion korun. Ostravský báňský úřad totiž zjistil nedostatky v provozních dokumentech. Vyšetřování zahájil po otřesu v Dole ČSM-Jih, ke kterému došlo letos 12. ledna. Tehdy při něm zemřel jeden horník, dalších šestnáct utrpělo zranění. České televizi informaci potvrdil mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.

„V průběhu šetření byly zjištěny nějaké závady a nedostatky, které ale nesouvisely s úmrtím,“ poznamenal Machek. Nedostatky se podle něj týkaly provozní dokumentace.

Po došetření došli úředníci k závěru, že otřes způsobil přírodní jev. Podle mluvčího Machka OKD prevenci nepodcenila. Provozní dokumentaci nicméně společnost nevedla v takových podrobnostech, jak vyžadují právní předpisy. Podle zákona jim tak Obvodní báňský úřad pro území Moravskoslezského a Olomouckého kraje může uložit pokutu ve výši až jeden milion korun.

Jeden mrtvý, přes deset zraněných

K otřesu v černouhelném dole na Karvinsku došlo 12. ledna 2023. Horník zemřel zhruba v hloubce 1100 metrů pod povrchem. Pracoval v takzvaném porubu, tedy v prostoru, kde se dobývají nerosty.

Zraněných bylo šestnáct lidí. Mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl po otřesu popsal, že mezi zraněními převažovala poranění páteře a končetin. Všichni ale byli při vědomí.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V posledních letech těžbu ve většině dolů společnost ukončila. Například těžbu v Dole ČSA zastavila v únoru roku 2021. Před dvěma měsíci pak se zastavením těžby vyslovilo souhlas i ministerstvo životního prostředí. Firma těží už jen v Dole ČSM.