Objev archeologů překresluje mapu středověkého Havlíčkova Brodu

Pozůstatky nejstaršího městského opevnění objevili archeologové při rekonstrukci parku v Havlíčkově Brodě. Město je sice hradbami protknuté, ale ty jsou až z pozdější doby. Nový objev mění mapy středověkého města.

Opevnění v havlíčkobrodském parku archeologové čekali. Předpokládali, že bude z 15. století a jeho šířka bude necelý metr. Narazili ale na mnohem starší, zhruba o sto šedesát let. „V okamžiku zjištění, že je ta šířka dvojnásobná, jsme se tím začali detailněji zabývat. Stavělo se ještě takzvaně po římském způsobu,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Jan Vízner.

Objev prokázal, že původně byly hradby o deset metrů dál, než se dosud myslelo. Stavebníci je neobjevili ani v 70. letech minulého století, kdy tudy vedli elektroinstalaci, jen je prorazili. „Prostě se kopala rýha, v místě, kde narazili na nějakou zeď, ji prokopali a položili kabel,“ poznamenal Vízner.

Nálezy chce město ukázat veřejnosti

O sto šedesát let novější opevnění vytváří charakter centra Havlíčkova Brodu. Propojuje se i s bytovými domy nebo hřištěm. Do modernizovaného parku jménem Budoucnost chce město zakomponovat připomínku nejstarší minulosti. „Domlouváme se na tom, že bychom nějakým způsobem přiznali tyhle nálezy, aby nezůstaly zapomenuty,“ uvedl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (TOP 09).

Zdi u kostela i původní kamenná cesta napovídají, že archeologové mohou čekat i objevy ze života uvnitř opevněného města.