Obce u Zábřehu zůstanou zatím bez vodovodu a kanalizace. Projekt nezískal dostatek hlasů

Několik let plánovaná stavba vodohospodářské infrastruktury za desítky milionů korun ve Svébohově a Václavově u Zábřehu na Šumpersku se začala komplikovat. Představenstvo společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ Šumperk), která má projekt včetně dotací na starost, chystanou investici neschválilo. Investice by údajně výrazně zatížila rozpočet Svébohova, s tím obec nesouhlasí. Projekt přitom získal skoro šedesátimilionovou dotaci.

Firma VHZ Šumperk, kterou vlastní zhruba třicet měst a obcí na Šumpersku, provozuje v regionu vodovody a kanalizace. Člen představenstva a zároveň starosta Zábřehu František John (KDU-ČSL) řekl, že společnost v minulosti vyslovila souhlas se smlouvami s městem Zábřeh a obcí Svébohov, které schválila jejich zastupitelstva.

Ve smlouvách se Svébohov zavazuje, že se bude ze dvou třetin podílet na financování čistírny odpadních vod ve Václavově, která má sloužit i pro obyvatele Svébohova. Zhruba pro dvě stovky obyvatel by ji měl využívat i Václavov, který je místní části Zábřehu. Tamní radnice se zavázala investovat do vodohospodářské infrastruktury ve Václavově čtyřicet milionů korun.

Pomůžou domovní čističky?

Představenstvo VHZ Šumperk ale materiál se smlouvami mezi společností a městem nakonec neschválilo. Pro návrh hlasovali pouze dva ze šesti členů představenstva, ostatní se podle zábřežského starosty zdrželi.

V odůvodnění členů představenstva, kteří návrh nepodpořili, jsem registroval naprosto nesprávný a neodborný názor, že je možné provést odkanalizování formou pořízení domovních čistíren odpadních vod.
František John
starosta Zábřehu

Projekt, který se připravoval několik let, počítá s centrální čistírnou odpadních vod, která je podle Johna z hlediska ochrany povrchových a podzemních vod nejlepším řešením. „Investice přitom uplatňuje principy meziobecní spolupráce za účelem ochrany přírody či dosažení standardního napojení na sítě pro občany,“ dodal John.

Dva miliony ročně

Podle dalšího člena představenstva VHZ Šumperk a starosty Dolní Studénky Radima Sršně (STAN) jsou pro Svébohov se zhruba čtyřimi stovkami obyvatel ekonomicky výhodnější domácí čističky. V případě realizace projektu by se Svébohov zadlužil dvaceti miliony korun a musel by se podílet na provozu čistírny.

Svébohov by podle Sršně musel ročně ze svého rozpočtu platit přes dva miliony. „Domácí čistírny odpadních vod lze pořídit do sto tisíc korun, přičemž osmdesát procent dává fond. Znám zkušenosti starostů s domovními čističkami a jsou vesměs pozitivní,“ řekl. Podle něj se o investici bude ještě se samosprávami jednat.

Svébohov: Kanalizaci chceme

Starostka Svébohova Martina Šťastná (nestr.) řekla, že obec je jednoznačně pro vybudování kanalizace. Svébohov má rozpočet zhruba šest a půl milionu korun ročně a vedení obce počítá s tím, že financování projektu bude náročné. Podle starostky má však vypracovanou pečlivou analýzu a kalkulaci. 

„Výsledek hlasování představenstva VHZ Šumperk mě překvapil, protože projekty byly připravovány několik let a společnost se na této přípravě sama podílela,“ připomněla starostka. 

Zároveň řekla, že obyvatelům chce obec poskytnout komfort, který je v dnešní době běžný a proto je ochotna do projektu investovat. „Určitě budeme ještě jednat se společností VHZ Šumperk a budeme dělat vše pro to, aby kanalizace ve Svébohově byla postavena,“ doplnila Šťastná. 

Kdyby představenstvo projekt schválilo teď, mohlo by se začít stavět už letos na podzim. „Nesouhlas znamená zmaření obrovského lidského i finančního úsilí do několikaleté finanční přípravy či odmítnutí dotací určených pro ochranu přírody v našem regionu ve výši 57 milionů korun,“ upozornil John.