Novým šéfem Bulovky je Kvaček. Přichází z pojišťovny, podle ministra je potřeba člověk zvenku

Nemocnici Na Bulovce povede dosavadní manažer z Oborové zdravotní pojišťovny Jan Kvaček. Nastoupí na počátku září, necelé dva měsíce po odvolání předchozího ředitele Františka Nováka. Toho stíhá policie v kauze manipulování veřejných zakázek.

Jan Kvaček se na jaře zúčastnil výběrového řízení na nového ředitele Bulovky. Ministerstvo zdravotnictví ho vypsalo po odvolání předchozí ředitelky Andrey Vrbovské. Kvaček skončil druhý za Františkem Novákem a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho nyní považuje za vhodného kandidáta na nového ředitele.

„Vzhledem k událostem minulých měsíců, kdy v nemocnici zasahovala policie kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami, bylo nezbytně nutné jmenovat do jejího čela člověka zvenku, který není s nemocnicí a jejími problémy nijak spojen,“ podotkl ministr.

V případu údajné manipulace s veřejnými zakázkami obvinila policie předchozího ředitele Bulovky Františka Nováka, jeho předchůdkyni Andreu Vrbovskou i Novákovu náměstkyni Marii Nushiovou. Kauza se však netýká jen Bulovky, mezi obviněnými je i bývalý ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák.

Ústřední postavou případu je podle dosavadních informací ústecký podnikatel Tomáš Horáček, který údajně přes spřízněné manažery ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích.

Kvaček působil v KPMG i na ministerstvu zdravotnictví

Kvaček stane v čele nemocnice s třímiliardovým rozpočtem, dvěma tisíci zaměstnanců a 995 lůžky, která loni hospitalizovala 39 500 lidí a ambulatně jich ošetřila přes půl milionu.

Prioritním úkolem nového ředitele bude podle ministerstva identifikace dodavatelských vztahů, řešení problémů kolem veřejných zakázek, nastavení transparentního hospodaření a urychlené zajištění stability v provozních otázkách.

V Oborové zdravotní pojišťovně působil Jan Kvaček od roku 2015 jako náměstek pro strategie. Předtím pracoval ve společnosti KPMG a také na ministerstvu zdravotnictví. V letech 2009 až 2014 byl nejprve poradcem ministra a analytikem, poté vedoucím oddělení správy zdravotních pojišťoven.