Netolický chce prověřit bezpečnostní systém Poličských strojíren

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) chce nechat prověřit bezpečnostní systém společnosti Poličské strojírny. Ve firmě minulý čtvrtek došlo k sérii explozí, hasiči a záchranáři se však na místo nemohli dostat včas a ze strojíren nedostali dostatek informací. Havarijní plán závodu nyní prověřují i kriminalisté.

Ve strojírnách vybuchla při lisování takzvaných počinových náloží trhavina TNT, která byla součástí munice. Zaměstnanci strojíren následně volali na tísňovou linku. V době příjezdu jednotek ale neměl vrátný o havárii ani konkrétním místě požáru informace. Hasiči a záchranka tak museli zbytečně čekat na vjezdu do firmy.

Vedle toho záchranný sbor neměl ani přesné údaje o tom, co se v podniku stalo a jaké nebezpečí hrozí. Několik hasičských vozů a sanitek bylo při zásahu poničeno následkem nečekané (druhé) exploze, kterou způsobil požár.

Hejtman: Musíme prověřit zabezpečení

„O chybách v době poplachu jsem byl informován a nyní můžeme prověřovat, zda došlo k naplnění postupů, se kterými počítají havarijní a poplachové plány. Prověřit se musí vnitřní zabezpečení i zabezpečení vnějšího perimetru,“ uvedl Netolický. Chce se v této věci sejít s ředitelem Poličských strojíren. Výhrady má i k tomu, že firma před lety zrušila podnikovou jednotku požární ochrany.

Firma již dříve uvedla, že při čtvrteční havárii postupovala podle havarijního plánu, který byl spuštěn po explozi, a ředitel Poličských strojíren Petr Němec i nyní odmítá, že by společnost něco zanedbala. „Společnost a veškeré provozy byly pravidelně kontrolovány a monitorovány. Poslední kontrola těchto záchranných složek včetně objektu, kde došlo k havárii, proběhla v polovině loňského roku,“ řekl Němec s tím, že je nutné vyčkat na závěr vyšetřování.

V poničené hale bylo instalováno i bezpečnostní tlačítko pro případ havárie. Podle informací ČT nebylo možné tlačítko při havárii použít, a proto informaci o havárii dostal velín a ostraha se zpožděním. Němec neví, zda je někdo použil či zda je předtím zničil výbuch.

Pyrotechnici a policejní vyšetřovatel zatím budou pokračovat v prohledávání epicentra výbuchu, uvedla mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová. Provoz ve firmě byl v úterý obnoven, předtím byli zaměstnanci doma za plnou mzdu.