Ostraha v Poličce při požáru nevěděla, ke které budově má hasiče pustit

Události: Tísňová linka věděla o havárii v Poličce dřív než ostraha (zdroj: ČT24)

V Poličských strojírnách pokračuje vyšetřování čtvrtečních explozí, při kterých se zranilo 19 lidí. Vyšetřovatelé prověřují havarijní plán, ukázalo se totiž, že záchranáři a hasiči neměli po prvním výbuchu dostatek informací. Inspektoři báňského úřadu mezitím vyslýchají svědky.

K havárii ve výrobně munice v Poličských strojírnách došlo minulý čtvrtek. Hasiči dostali první informaci krátce před půl dvanáctou dopoledne, když na tísňovou linku volali samotní zaměstnanci a hlásili explozi trhaviny.

Na problém narazili hasiči už na vrátnici. Tísňová linka dostala informace o havárii dřív než ostraha areálu - a ta ani nevěděla, který z objektů výbuch poškodil, a tedy ani jaký materiál mohl havárii způsobit.

„Velitel našeho zásahu od ostrahy nedostal přesné informace o místě. Vrátnice to nevěděla, a tudíž ani nemohla zpřesnit rizikovost objektu,“ potvrzuje náměstek ředitele pardubických hasičů Aleš Černohorský. „Telefonující paní nám oznámila, že došlo k výbuchu - jako v zaměstnanec, to znamená ne plně kompetentní osoba, nás informovala, že k dalším výbuchům nedošlo a nedojde,“ dodává ředitel pardubického sboru Pavel Svoboda.

Podle serveru iDNES.cz tak hasiči nevěděli, že se v hořící hale nachází výbušnina TNT; měli zato, že jedou hasit hořící líh. Když v 11:43 došlo k další explozi, byli hasiči už na místě havárie. Nečekaný výbuch zničil tři hasičské vozy, jednu sanitu a zranil čtyři hasiče. Celkem se při sérii výbuchů zranilo devatenáct lidí, z toho tři vážně.

Poličské strojírny: Bezpečnostní tlačítko jsme nemohli použít

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, proč byli záchranáři i hasiči vystaveni nebezpečí. Prohledávání místa výbuchu ukončil Český báňský úřad v úterý, nyní vyslýchá svědky, závěry vyšetřování mají být za několik měsíců. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Vedení Poličských strojíren své zaměstnance hájí a uvádí, že postupovalo podle havarijního plánu, který byl spuštěn po explozi; problém byl jenom v tom, že nemohli použít bezpečnostní tlačítko na poškozené budově, a proto informaci o havárii dostal velín a ostraha se zpožděním.

„Bezpečnostní tlačítko nebylo možné použít, proto nastoupila cesta telefonického spojení na tísňovou linku a postupně telefonicky byla informovaná i ostraha,“ říká mluvčí Poličských strojíren Vladimír Bystrov. To, jestli byl havarijní plán a postup zaměstnanců v pořádku, ukáže vyšetřování.

Provoz na výrobu munice, v němž nastal výbuch, patřil společnosti STV Group, která je sesterskou společností Poličských strojíren. Poličské strojírny se specializují na výrobu a prodej pneumatických prvků a zakázkovou strojní výrobu. Skupina STV zaměstnává přes 500 lidí a v roce 2016 měla tržby téměř 1,5 miliardy korun.

obrázek
Zdroj: ČT24