Nebezpečný odpad zůstává v Bohumíně. Majitel skladu nemá peníze a žádá pomoc města

Nebezpečný odpad ve skladě v Bohumíně zatím zůstává na místě. Vlastník objektu tvrdí, že na odvoz a likvidaci nemá peníze, a žádá pomoc po městu. Vedení Bohumína ale jakoukoliv finanční spoluúčast odmítá. Kauzu stejně jako ve Starém Městě u Frýdku-Místku řeší policie. Obviněno už bylo šestnáct lidí.

Halu o rozloze zhruba pět set metrů čtverečních její majitel Michal Doležal pronajal 9. ledna tohoto roku. Tvrdí, že po čtrnácti dnech chtěl objekt zkontrolovat a našel tam 150 tisíc litrů nebezpečného odpadu místo stavebního materiálu, který byl uveden ve smlouvě. „Okna byla zamrzlá, tak jsem to nemohl zjistit dřív,“ řekl.

Majitel už zaplatil 138 tisíc korun za likvidaci látky z podlahy skladu, kterou provedla specializovaná firma. Poté se do věci vložilo i město a Česká inspekce životního prostředí, podle které se v tomto případě nejedná o ohrožení životního prostředí. 

Jinak tomu bylo v nelegálním skladu nebezpečného odpadu ve Starém Městě u Frýdku-Místku, kde byl vyhlášen stav ohrožení. Podle inspekce by ale odpad v Bohumíně měl zlikvidovat právě majitel, ten ale s jejím rozhodnutím nesouhlasí.  

Město na likvidaci nechce dát ani korunu

Majitel skladu tvrdí, že s nebezpečným odpadem by se už mělo něco dít. Městu tak poslal předžalobní výzvu, aby začalo situaci řešit. Vedení Bohumína ale na likvidaci nelegální skládky peníze dávat nechce. 

Je to zoufalý pokus vlastníka přehodit odpovědnost na občany Bohumína. Ti nebudou v žádném případě platit likvidaci nebezpečného odpadu, který si soukromý vlastník nechal navézt do svého objektu.
Lumír Macura
místostarosta Bohumína

„Primární odpovědnost za ta místa má vlastník pozemku, vlastník stavby, provozovatel této činnosti. Ti by si měli uvědomit, že nemůžou primárně upřednostnit finanční prostředky při pronájmu nad věcmi, jako je bezpečnost,“ řekl vedoucí oddělení stavební prevence Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Martin Pliska. 

Má se odpad vrátit do Polska?

Majitel ale tvrdí, že peníze nemá, a hlavně poukazuje na to, že chemikálie, které ve skladu jsou, nepatří jemu. Odpad měla do skladiště navézt firma z Polska a podle Doležala je nutné domluvit se právě s ní. 

O mezistátní dohodu usiluje i vedení Bohumína, které se už obrátilo na ministerstvo životního prostředí s žádostí o spolupráci s polskou stranou. Podle místostarosty Bohumína Lumíra Macury (ČSSD) by se odpad měl vrátit zpět do země původu.

Případem nelegálních skladů v Bohumíně i Starém Městě u Frýdku-Místku se stále zabývají kriminalisté. Podle redaktorky ČT Lucie Botorové je ve vazbě šestnáct lidí, patnáct na polské a jeden na české straně.