Dva a půl tisíce nebezpečných barelů. Chemici začali likvidovat odpad u Frýdku-Místku

Začala sanace barelů s nebezpečným odpadem (zdroj: ČT24)

Ve skladu ve Starém Městě u Frýdku-Místku začínají práce na likvidaci barelů s nebezpečným odpadem. Chemici začnou odebírat a analyzovat jejich obsah. Specializovaná firma Aquatest ráno převzala areál a dovezla tam kontejnery, ve kterých se chemici budou převlékat. Nyní provádí prvotní ohledání.

Frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký (ČSSD) řekl, že po roztřídění by se měly barely odvážet pryč, práce by měly skončit za deset dnů. „Je to tam zhruba do výšky pěti metrů naskládáno lidově řečeno halabala. Nicméně došlo k určité změně: začíná to tam být cítit. To znamená, po chvíli se vám začíná motat hlava,“ řekl Pobucký.

Místo kontrolují pracovníci z městského odboru životního prostředí i hasiči, kteří pravidelně odebírají vzorky, hlídá tam policie. Podle předpokladů je ve skladu asi půl milionu litrů odpadů. Projektový manažer společnosti Aquatest Libor Dostál řekl, že barelů je více než dva a půl tisíce a hasiči už v nich zjistili šestadvacet různých typů látek.

„Dneska zahajujeme inventarizací látek, které jsou v objektu. Jak jsme při převzetí zjistili, ty palety tam nejsou vzorně narovnány, nestojí přímo na sobě, manipulace s tím nebude úplně jednoduchá,“ řekl Dostál. „Pokud tam nebude něco nepředvídaného, možná do konce týdne bychom měli mít základní identifikaci hotovou, takže bychom příští týden mohli začít vozit,“ dodal.

Ze Starého Města do Starého Města

Společnost Aquatest má zkušenosti s likvidací lagun v Ostravě i likvidací podobné skládky v Lovosicích. Odvezený odpad by mohl být uskladněn v zabezpečených skladech nebezpečných odpadů ve Starém Městě u Uherského Hradiště, možných úložišť je ale podle Dostála víc.

„Jsme domluveni, že v pátek svolám znovu krizový štáb, kde bychom měli vyhodnotit po prvních dvou dnech činnosti stav, jaký je, a podle toho se domluvíme, co bude dál, zdali bude zapotřebí, aby hasiči i policie byli stále na místě, případně zdali nedochází k nějakým komplikacím při samotném odvozu nebezpečného odpadu,“ řekl primátor Pobucký.

Staré Město z hlediska státní správy spadá pod Frýdek-Místek, který zakázku financuje. Transport by měl podle Pobuckého stát zhruba 400 tisíc korun. „Nejvyšší částka zhruba 1,8 milionu ročně je za uskladnění. Nicméně my v současné době řešíme s ministerstvem i s krajským úřadem, že by se ten odpad dal zlikvidovat. Pokud budeme mít papír s razítkem, dáme ho raději zlikvidovat, než abychom ho měli někde několik let skladovat,“ sdělil Pobucký. Potvrdí-li se, že odpad nezákonně navezla polská firma, přejde odpovědnost za likvidaci podle mezinárodních dohod na Polsko.

Podezřelá firma navezla odpad kromě skladovací haly ve Starém Městě také do objektu v Bohumíně na Karvinsku, kde je ho okolo 150 tisíc litrů. Bohumín zatím podle mluvčí radnice Lucie Balcarové zajištění materiálu nechává na majiteli soukromého objektu, odpad podle vedení města obyvatele neohrožuje.