Na odchod lékařů doplatí i nedonošené děti v Plzni

Plzeň - Péče o nedonošené děti v západních Čechách je vážně ohrožena. Zítra kvůli tomu v Plzni zasedá krizový štáb. Na neonatologickém oddělení tamní fakultní nemocnice se totiž většina lékařů připojila k výzvě „Děkujeme, odcházíme“ a podala výpověď. Toto pracoviště přitom zajišťuje specializovanou péči o nedonošence z Plzeňského i Karlovarského kraje. Do konce ledna mají zástupci kraje, zdravotnických zařízení a pojišťoven představit veřejnosti krizový plán.

Každou hodinu se v Česku narodí dítě, které váží méně než 2 500 gramů, některé nemají ani jedno kilo. Přesto je lékaři s pomocí moderní techniky dokáží zachránit. Právě v Plzeňském kraji je nedonošených novorozenců podle statistik nejvíce. Péče o ně je teď vážně ohrožena. „Z našeho oddělení odchází devět z třinácti lékařů,“ řekl Jiří Náhlovský, hlavní iniciátor odchodů z neonatologie.

Všichni lékaři neodcházejí, zůstat se rozhodl primář oddělení

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Primář neonatologie Jiří Dort se k odborářské výzvě nepřipojil. Přestože požadavky kolegů chápe, nedokáže odejít z pracoviště, které sám dlouhá léta budoval. „Nemohu nechat děti napospas osudu,“ konstatoval primář.

Výpovědi lékařů vedení fakultní nemocnice hodnotí jako neetické. Veškeré pokusy o domluvu selhaly. „Nechápeme požadavky neontologického oddělení, které se dožaduje vyšších platů, v rámci nemocnice přitom patří k těm nejlépe zaplaceným,“ podotkla mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Podle krajského radního pro zdravotnictví Václava Šimáčka se jedná o systémovou záležitost a konečné řešení musí najít vláda.

Neonatologické oddělení
Zdroj: ČT24