Na Jesenicko míří první provizorní most

Správa státních hmotných rezerv ráno vypravila první z pětadvaceti provizorních mostů určených do zaplavených obcí. Most dlouhý jednadvacet metrů bude sestaven v Bělé pod Pradědem na Jesenicku, k provozu by měl být připraven ještě v tomto týdnu. Další mosty by kromě Olomouckého kraje měly být vybudovány v Moravskoslezském kraji. Mostní provizoria vzniknou tam, kde povodeň původní most strhla nebo výrazně poškodila.

„Obec Bělá pod Pradědem patří k jedněm z nejpostiženějších obcí v oblasti Jesenicka. Rozvodněná říčka Bělá a potoky zde poškodily nebo zcela zničily nejen minimálně desítku domů a vyhnaly ze svých domovů stovky lidí, ale napáchaly škody i na veřejném majetku, včetně silnic a mostů. Proto je důležité zde koordinovaně a efektivně pomoci,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Správa první most nakládala v pondělí ráno ve svém skladu v Soběslavi. Dopravu a jeho sestavení následně zajišťuje armáda, konkrétně jednotka ženistů z Bechyně. „Zároveň také vojákům vydáme montážní techniku a další materiál, například 50 kusů železničních pražců. Ten postup je takový, že po sestavení mostů nám ho vojáci předají a Správa státních hmotných rezerv ho následně předá do užívání správci té místní komunikace,“ uvedl šéf správy rezerv Pavel Švagr.

Stejný postup správa plánuje i u dalších připravovaných mostů. Pro jejich výstavbu v minulém týdnu předběžně vytipovala více než dvě desítky míst. Správa podle Švagra mosty obcím půjčí na tři roky bezplatně.

Provizorní mosty se běžně používají při opravách

Ministerstvo upozornilo na to, že v pohotovostních zásobách jsou v současnosti uložené různé typy mostních provizorií, a to v množství několikanásobně překračujícím veškeré dosud známé požadavky krajů a obcí.

Provizorní mosty se v Česku běžně používají na silnicích při opravách těch stávajících či pří výstavbě nových. Systémově jsou předurčené také pro řešení rychlé dočasné obnovy mostů poškozených povodněmi, případně jiných krizových situací.

Stát kromě mostů v minulých týdnech poskytoval zaplaveným obcím i další techniku. Jde především o protipovodňové zábrany, vysoušeče, elektrocentrály, čerpadla, kontejnery a cisterny na pitnou vodu a další.