Myslivci nechtějí plot na Ještědu, ekologové jím chrání mladé stromy

Liberec - Ekologové a myslivci se stále hádají o plot kolem pozemku na svazích Ještědu. Myslivci chtějí, aby oplocení z lesa zmizelo. Ekologové, kterým pozemek patří, to odmítají. Plot podle nich chrání nově vysazené stromky před zvěří.

Na místě má podle ekologů vyrůst nový prales - místo, kde porostou stromy, které svahy Ještědu pokrývaly před tisíci lety. Dnes je v tamních lesích pouze smrk. Sedmihektarový pozemek s mladými sazenicemi javorů, buků a jedlí si ekologové oplotili. To se ale nelíbí myslivcům. Josef Rozkovec z místního mysliveckého sdružení tvrdí: „Bez ohledu na zvěř se tady oplotila obrovská plocha, která je pro zvěř překážkou.”

Podle ekologů ale oplocení chrání mladé stromky před okusem zvěří. Ta je prý na Ještědu přemnožená a bez plotu by přišla práce ekologů vniveč. „Vysadili jsme přes pět tisíc jedlí, které tady široko daleko nikde nejsou, to by bylo pro zvěř takové lákadlo, že bez plotu to prostě nejde,” potvrzuje i Jan Korytář ze Společnosti přátel přírody. Josef Rozkovec ale namítá, že pokud zvěř okouše např. vršek u buku, tak ho jenom rozkošatí, stromu to jinak neublíží.

Na stranu myslivců se postavil Stavební úřad v Českém Dubu a nařídil plot odstranit. Ekologové se proti tomu odvolali ke Krajskému úřadu v Liberci. Ten ale jejich stížnost odmítl, protože došla s dvoudenním zpožděním, než umožňuje zákonná lhůta. Proto podle Jiřího Langera, tiskového mluvčí krajského úřadu, pořád platí usnesení Stavebního úřadu v Českém Dubu.

Podle kraje ale celý případ neskončil. Protože myslivci se opírají o stanovisko libereckého magistrátu, který oplocenku označil za honitbu. Tu ale krajský úřad zrušil už před rokem. Jan Korytář dodává: „Pokud rozhodnutí vycházelo z nesprávného předpokladu, je potřeba případ znovu otevřít.” Langer z krajského úřadu uvedl, že se zatím zkoumá, zda nešlo v dosavadním rozhodnutí magistrátu k pochybení. Pokud i nové řízení dopadne tak, že se bude muset plot odstranit, chce se Společnost přátel přírody obrátit na soud.