Místo demonstrace bude v Brně neformální pietní akt za romského mladíka

Jednání komunit po tragédii v Brně (zdroj: ČT24)

Zástupci ukrajinské a romské komunity v Brně se setkali s cílem zmírnit napětí mezi oběma skupinami po sobotní tragédii u Brněnské přehrady. Po potyčce, kterou prošetřuje policie, zemřel romský mladík. Setkání iniciovala policie. Všichni zúčastnění se shodli na tom, že není důvod pro nevraživost a další agresi. Ukrajinské iniciativě podle její předsedkyně Ilnary Dudašové ani na čtvrteční schůzce nikdo nepotvrdil, že cizinec podezřelý ze sobotní vraždy je Ukrajinec.

Do budovy jihomoravské policie přišli zástupci romské i ukrajinské komunity. Setkali se na neutrální půdě, u jednoho stolu „probíhala debata o tom, jak je bezpečné Brno a jak by mělo být bezpečné. To, co se tady dělo, se musí uklidnit. Není to ale jenom v Brně, je to v celé České republice. Jsem rád za policii, která tady je, protože viníka dopadla rychle,“ řekl Josef Daniel, ředitel iniciativy Brno Tým.

„Nám jako ukrajinské menšině není jedno, co se stalo. Byl zmařen lidský život, a to je velikánská tragédie. Je to jednotlivý čin a my jsme jako organizace proti jakémukoli násilí a proti jakémukoli šíření diskriminace,“ řekla předsedkyně Ukrajinské iniciativy jižní Moravy Ilnara Dudašová.

Napětí živily lživé informace na sociálních sítích

Vzájemnou nevraživost mezi oběma skupinami vyvolala sobotní tragédie, při které zemřel romský mladík. Policie z vraždy podezřívá sedmatřicetiletého muže, podle dostupných informací Ukrajince. Podle účastníků schůzky ale napětí dále živily hlavně lživé informace na sociálních sítích. Ty zřejmě vygradovaly mimo jiné i v pondělní konflikt v Dominikánské ulici.

Ukrajinské iniciativě jižní Moravy policie ovšem ani po čtvrtečním setkání nepotvrdila, že cizinec podezřelý ze sobotní vraždy je Ukrajinec. „Nemáme tuto informaci potvrzenou ani od policie, ani od ukrajinského konzulátu. Víme jen, že to byl sedmatřicetiletý cizinec. Nevíme, kdo útočník byl, víme jen to, co je dostupné z veřejných zdrojů,“ řekla Dudašová.

Smířlivé akce a podpora pozůstalých

Obě skupiny se teď chtějí zaměřit na smířlivé akce. Ukrajinská komunita začala pietou na místě neštěstí. Další budou následovat, tentokrát v režii romské strany. Namísto původně plánované sobotní demonstrace se na prostranství před Janáčkovým divadlem uskuteční pietní akt, který má uctít památku zemřelého. Shromáždění má být komorní, uctivé a poklidné.

„Chceme 26. června uspořádat určitý kulatý stůl smíření, do kterého chceme propojit ještě více zástupců z místních iniciativ. A chceme se společně bavit, jak ještě symbolicky vyjádřit úctu, podpořit pozůstalé,“ řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Samotnou víkendovou událost mezitím policie dále prošetřuje. Podezřelý muž zůstává ve vazbě. „Sobotní případ je stále ve fázi vyšetřování, naše úkony vede státní zástupce, v současné době stále vyzýváme veřejnost, aby nám jakékoli informace nebo nahrávky, pokud má, poskytla. Standardně vyšetřujeme jako každý jiný trestný čin a jsem rád, že tady zaznělo, že i kolegové z menšin vyjádřili podporu policii,“ uzavřel náměstek ředitele pro vnější službu Policie České republiky JMK Miroslav Tóth.