Město zakázalo vstup do lesů u Mostů u Jablunkova, hrozí pády stromů

Město Jablunkov zakázalo vstup do lesů v oblasti Mostů u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Vinou bouří a silných větrných smrští z konce srpna tam hrozí pády stromů. Zákaz zatím platí do konce listopadu. Záchranáři Horské služby Beskydy vyzývají turisty, aby zákaz respektovali.

„Ve zmiňovaných oblastech je opravdu hodně polomů. Nejenomže hrozí pády stromů nebo jejich částí, ale oblast je pro záchranáře také mnohem hůře dostupná. Pokud dojde v této oblasti k úrazu, bude pomoc výrazně komplikovanější,“ řekl náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

V lesích se navíc v současné době ve zvýšené míře pohybuje těžká technika. „Nejprve jsme odstranili dříví z cest a ještě nejsme u konce. Dostali jsme se ale už do většiny porostů, takže máme přesnější odhad objemu poškozeného dříví.

Zpracovat je třeba asi čtyřicet tisíc metrů krychlových dřeva, což provádíme vlastními kapacitami i s pomocí smluvního partnera. V lesích se rozbíhají práce harvestorů i těžebních dělníků, máme v porostech traktory, lanové systémy a ze svahů začnou stahovat dříví i koně,“ popsal situaci lesní správce Oldřich Gajdušek.

Státní lesy žádají litvínovskou radnici o zákaz vstupu do lesů

Státní lesy by chtěly také zakázat vstup do lesů na Litvínovsku, žádají o to tamní radnici. Jedním z důvodů je nebezpečí i pro turisty. „Když přijde silnější poryv větru, tak jako tomu bylo v týdnu na konci srpna, tak se může stát, že se ten strom prostě vyvrátí či vylomí z kořenového systému, nebo se dokonce může zlomit,“ vysvětlil správce Lesní správy Litvínov Aleš Kilb. Letos v Litvínově v blízkosti domů spadly tři stromy.

Podle vedení města je ale zákaz vstupu do lesů zbytečný. „Úplný zákaz vstupu do lesů na Litvínovsku mi přijde jako přehnaný požadavek. I přesto připomínám, že platí, že lidé do lesa vstupují na vlastní nebezpečí,“ sdělila starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO).

Společnost chce také vytěžit přestárlé nebo nemocné stromy. Už několik měsíců správa čeká na povolení ke kácení od městského úřadu. Ten aktuálně vede dvacet správních řízení s vlastníky lesů. Sedm z toho právě s Lesy ČR, které žádají o povolení kácet.

„Úkolem krajského úřadu je především chránit unikátní prvky v nejstarších porostech Krušných hor, na které by běžné hospodaření mohlo mít nevratný dopad,“ okomentovala tisková mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. 

Lesy České republiky mají povolenou takzvanou nahodilou těžbu, tedy kácení stromů, kterým hrozí pád. A podle lesníků mnohdy padají i stromy, které nebezpečně nevypadají.

Zákaz vstupu do lesů na Litvínovsku (zdroj: ČT24)

Při bouřce stromy zranily dva turisty

Silné bouřky zasáhly Beskydy 26. srpna. Od té doby je podle záchranářů nebezpečný pohyb hlavně v okolí hraničních hřebenů na polském a slovenském pomezí. Jde především o hřeben mezi Českem a Slovenskem, a to v úseku Kohútka–Kasárna, Kasárna – Bílý Kříž, Bílý Kříž – Velký Polom, pak oblast trojmezí nedaleko Hrčavy a hraničního hřebene mezi Českem a Polskem v úseku Bahenec–Čantoryja.

Při samotné bouřce zlomené stromy v Beskydech vážně zranily dva turisty. Oba utrpěli těžká poranění a do nemocnic je přepravily vrtulníky letecké záchranné služby. Záchranářům zásahy komplikoval silný vítr a nepřístupný terén.