Lubenečtí už po 20 letech nevěří, že obchvat bude. ŘSD koupilo klíčový pozemek a může začít

Obchvat Lubence může začít, ŘSD koupilo pozemek (zdroj: ČT24)

Výstavba dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů může pokračovat, Ředitelství silnic a dálnic vykoupilo poslední pozemek potřebný pro obchvat Lubence. Těžká technika tam v současnosti dokončuje opravy zhruba kilometrového úseku staré silnice, do stavby obchvatu by se měli dělníci pustit letos na podzim.

„Starší občané už to ani neberou vážně. Dělali si legraci, že obchvat nikdy nebude,“ říká k dvacetiletému čekání obyvatel na obchvat starosta Lubence Jiří Chaloupecký. Vykoupit poslední nezbytný pozemek od cizince trvalo ŘSD dva roky, stavba nyní může začít.

Mezinárodní komunikace spojující Karlovy Vary s metropolí vede středem Lubence. Denně projedou obcí tisíce aut. Stará silnice je přetížená, silničáři ji musí často opravovat, u Karlových Varů dochází k vážným autonehodám.

Časté nehody tlačí na rychlé pokračování stavby dálnice

Jen letos na karlovarské části hasiči pomáhali přibližně u pěti vážných dopravních nehod. Většinou tady jde o kolize ve velké rychlosti. Krajští politici, bezpečnostní experti i záchranáři se snaží prosadit co nejrychlejší stavbu bezpečné dálnice.

Obchvat Lubence zařadila vláda mezi nejvýznamnější stavby, dále k nim patří například novostavba deseti kilometrů dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem, obchvat Řevničova na dálnici D6 nebo dva úseky D11 z Hradce Králové do Smiřic a dále do Jaroměře.