Lidé ze zrušené ústecké ubytovny jsou v náhradních bytech

Ústí nad Labem – Ubytovnu v Čelakovského ulici v Ústí nad Labem opustili poslední nájemníci. Ti, kteří zůstávali i poté, co majitel budovu odpojil od energií, zprvu neměli kam jít. O víkendu však aktivisté z iniciativy Bydlení pro všechny oznámili, že pro ně našli ubytování. Jeho kvalita je i podle samotných nájemníků vyšší než v ubytovně. První lidé už se stěhovali o víkendu, další zrušenou ubytovnu opustili dnes. Zdevastovaný objekt už převzala společnost CPI Byty, která je jeho majitelem. CPI ubytovnu uzavřela kvůli havarijmímu stavu objektu, pobyt v něm je podle ní životu nebezpečný.

Aktivisté hledali bydlení především pro členy rozvětvené rodiny, která se do ubytovny dostala poté, co musela opustit nestabilní dům ve čtvrti Předlice. Majitel tohoto domu jim náhradní ubytování nezajistil, nakonec ho zastoupilo město a lidem z Předlic zajistilo dočasné bydlení v Čelakovského ulici – jen aby se brzy dozvěděli, že se budou muset stěhovat znovu. „Vytvořila se mylná představa, že ta rodina byla problémová. Ale oni několik desítek let žili v Předlicích a tam nebyly problémy – až na to, že majitel se o ten dům nestaral,“ podotkl mluvčí iniciativy Bydlení pro všechny Dalibor Záhora. 

Právě lidé z Předlic byli mezi těmi, kteří zůstali ve zrušené ubytovně přes víkend, ačkoli už od pátečního dopoledne neměli elektřinu, vodu ani teplo. Současně jim ale svitla naděje na nové bydlení. „Během soboty se aktivistům iniciativy podařilo nalézt majitele nemovitostí, kteří disponují potřebným počtem bytů a jsou ochotni uzavřít standardní nájemní smlouvy s přijatelnou výší nájemného,“ uvedl mluvčí Záhora. Jedná se podle něj o nabídku kvalitních bytů 1+1 první kategorie, jejichž majitel se o zrušení ubytovny dozvěděl. „Nájmy se pohybují v přijatelné výši k velikosti bytů kolem pěti, šesti tisíc korun,“ dodal Záhora. Podle Lenky Balogové z Poradny pro občanství v Ústí nad Labem je dům, kam by se měli lidé z ubytovny přestěhovat, také ve čtvrti Krásné Březno.

Pět bytů, do kterých se zbylí lidé z ubytovny přestěhovali, je ve čtvrti Klíše, šestý v Neštěmicích. Několik desítek tisíc, které bylo nutné složit na kaucích, sehnali díky příspěvkům veřejnosti, část peněz vybrali také mezi sebou.

Společnost CPI, které zrušená ubytovna v Krásném Březně patří, oznámila již na podzim, že budovu uzavře, protože je v havarijním stavu. Termín vystěhování nájemníků stanovila na konec ledna, nakonec nechala odpojit energie v pátek ráno. Podle zástupců společnosti i města obyvatelé věděli o chystaném uzavření ubytovny s dostatečným předstihem a měli si nové bydlení hledat.

Aktivisté jsou přesvědčeni, že se o lidi z ubytovny mělo postarat město. Magistrát však poukázal, že žádná městská ubytovna v Ústí není. Své kritiky odkázal úřad na stát, který prý neřeší sociální bydlení systémově a nechává na městech, aby se s problémem vyrovnala sama. Lidé, kteří jsou s děním v Krásném Březně nespokojeni, proto také v minulém týdnu protestovali před ministerstvem práce a sociálních věcí.