Nízké teploty ohrožují lidi bez domova. V Liberci jim poskytují zdravotní péči

Události v regionech: Zdravotní péče pro bezdomovce (zdroj: ČT24)

V Libereckém denním Centru Naděje nabízí ošetření lidem bez domova. Kvůli nízkým teplotám trpí omrzlinami, v zimních dnech chodí do zařízení rekordní počty lidí. Každou středu je tam přicházejí ošetřit pracovníci Českého červeného kříže.

Paní Věra je bez domova. Čas chodí pravidelně trávit do Centra Naděje. Ohřeje se, dostane najíst a nově ji tam i ošetří. „Spala jsem pod mostem a mám omrzlou nohu,“ popsala klientka Centra Naděje.

Ošetření lidem bez domova nabízejí dobrovolníci z Českého červeného kříže od listopadu. „Zájemců máme zhruba šest až deset týdně. Ale je to různé, některé klienty známe, chodí k nám opakovaně, některé vidíme poprvé,“ popsala mluvčí libereckého Českého červeného kříže Pavla Štěpánová.

Lidé bez domova do centra přicházejí, aby si nechali ošetřit poraněnou ruku nebo třeba převázat nemocnou nohu. „Řešíme různé oděrky a zranění způsobené pádem. V zimních měsících jsou to převážně začínající omrzliny,“ uvedla Štěpánová.

Právě omrzliny mohou lidem bez domova způsobit velké komplikace. „Když se ošetří drobné zranění, tak to člověku může zachránit prsty u nohou. Pak se setkáváme s tím, že lidé bez domova přicházejí o nohy a je to pro ně ještě daleko těžší,“ řekl ředitel Centra Naděje Pavel Matějka.

Klasická zdravotní péče je podle Matějky pro většinu lidí bez domova nedostupná. „Nemají svého lékaře a mají problém dojít do nemocnice. Část lidí nemá v pořádku doklady, nemá zdravotní pojištění, kartičku zdravotní pojišťovny,“ vyjmenoval Matějka.

Dobrovolníci Českého červeného kříže by rádi ošetření poskytovali více dní v týdnu. Prioritou pro ně je získat do svých řad lékaře.