Kvůli počasí nebude na Hané sklizeň chmele nejlepší

Kokory - Na Hané začala sklizeň chmele, zemědělci letos očekávají ve srovnání s předchozími roky nižší úrodu. Chmelu se totiž kvůli častým změnám počasí příliš nedařilo, ale s odbytem by však pěstitelé problémy mít neměli. Převážná většina tuzemské produkce totiž už léta míří na zahraniční trh, ceny přitom zůstanou na úrovni předchozích let.

Více než stovka brigádníků pomáhá se sklizní v Kokorách na Přerovsku, zemědělci tu kromě žateckého poloraného červeňáku pěstují na celkem sto padesáti hektarech také hybridní odrůdy chmele. Většinu práce zastanou stroje. Josef Roháč, který obsluhuje česačku, vysvětlil, že chmel se čistí na válcích, kde se zároveň odsávají nečistoty. Některé úkony ale stále ještě musejí dělat lidé, především brigádníci. Pracují v partě po čtyřech, mají i čas si mezi sebou pohovořit. Je to tak víc legrace než dřina.

Letošní úroda bude podle prvních odhadů zemědělců ve srovnání s předchozími roky spíše průměrná, může za to nestálé počasí. Ředitel Agrární komory Olomouc Miloš Porč uvedl, že poslední bouřky shodily některé chmelnice, jedná se o zhruba 25 hektarů v okrese. Sklizeň i kvalita shozených porostů je problematická. Agronom ZD Kokory Karel Čechák doplnil, že větry některé keře polámaly, a ty následně uschly. S odbytem chmele by však pěstitelé neměli mít problémy, převážná většina tuzemské produkce totiž už léta míří na zahraniční trh a ceny zůstanou na úrovni předchozích let.

Pokud vydrží počasí, měli by zemědělci sklidit chmel do poloviny září.

Koš s načesaným chmelem
Zdroj: ČT24