Kroměříž chce po státu náhradu škody za neoprávněné stíhání svého starosty

Kroměříž bude chtít od ministerstva spravedlnosti náhradu škody za neoprávněné trestní stíhání starosty Jaroslava Němce (Nezávislí). Rozhodli o tom radní. Po státu bude město žádat přes tři sta tisíc korun. Náhradu nemajetkové újmy si chce nárokovat i starosta.

Starostu Kroměříže Jaroslava Němce (Nezávislí) obvinila policie po ročním vyšetřování loni v září v souvislosti s přijatými právními službami, které se týkaly uzavření akcionářské dohody ve firmě Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) v roce 2016. Trestní stíhání však v listopadu zastavilo státní zastupitelství.

„Budeme požadovat uhrazení nákladů na právní zastoupení, které v tuto chvíli přesahují částku 300 000 korun,“ uvedla nyní místostarostka Daniela Hebnarová (ODS). Starosta bude kvůli stíhání uplatňovat nárok za zásah do své osobnosti formou výzvy k náhradě nemajetkové újmy. „Její výši teprve vyčíslí právní zástupce,“ řekl.

Trestní oznámení chápal starosta jako součást politického boje

Policie starostu obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozily tři roky až deset let vězení.

Trestní oznámení podal anonym nedlouho před komunálními volbami v roce 2018, Němec ho proto chápal jako součást politického boje. Věcí se z rozhodnutí žalobce více než rok zabývala policie v Uherském Hradišti. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) před časem uvedl, že radnice při uzavírání smluv nepochybila. 

Město podle starosty zadávalo právní služby postupně formou zakázek malého rozsahu. „Zjednodušeně řečeno, nejprve bylo potřeba zjistit, co je možné udělat. Poté jsme zadali právní služby za účelem vypracování akcionářské dohody. Nebylo přitom jisté, zda se to podaří a zda bude skutečně přijata. Další právní služby bylo nutné objednat v souvislosti s útoky, které se objevily po přijetí akcionářské dohody,“ vysvětlil Jaroslav Němec krátce po zahájení trestního stíhání.

Akcionářskou dohodu ve VaK uzavřela města Kroměříž a Morkovice-Slížany a obce Dřínov a Zborovice. Dohoda lidem podle vedení kroměřížské radnice na třicet let zajišťuje přijatelnou cenu vody, obnovu vodovodů a kanalizace s pomocí dotací i to, že zisk společnosti skončí u měst a obcí, a ne u privátních subjektů.