Ředitel krajské organizace rezignoval kvůli havárii. Nadýchal přes promile, nehodu čtyři dny tajil

Kvůli dopravní nehodě v úterý rezignoval na funkci vysoce postavený úředník Královéhradeckého kraje, ředitel Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI) Lukáš Korych (ODS). Nárazem do stromu poškodil služební auto, dechová zkouška u něj potvrdila 1,4 promile alkoholu. Škoda je 300 tisíc korun.

Na rušné křižovatce v centru Hradce Králové dostal služební vůz manažera krajské firmy na kluzké vozovce smyk. Naboural do stromu. „Policisté podrobili řidiče dechové zkoušce s výsledkem 1,4 promile,“ řekla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová.

Strom se po nárazu auta nezlomil, v kariéře Lukáše Korycha ale ke zlomu došlo. Z krajské firmy odchází. „Pro mě je nepřijatelné, aby vysoce postavený člověk na krajském úřadě měl podobný problém. Je to lidské selhání, nicméně předpokládám, že v nejbližší době na tomto postu skončí. Případně ho jako rada Královéhradeckého kraje odvoláme,“ řekl k incidentu hradecký hejtman Martin Červíček (ODS).

Odstupující ředitel CIRI Lukáš Korych (ODS)
Zdroj: ČT24

Manažer Korych, který firmu kraje pro projekty a evropské dotace řídí tři roky, rozzlobil nadřízené radní tím, že nehodu čtyři dny tajil. Hejtmana ale poslechl, náměstkovi pro investice v úterý předal rezignaci.

„Člověk udělal chybu a musí se k tomu postavit čelem. To je můj názor, vždycky jsem to ctil, a pokud bych udělal teď něco jiného, tak bych se zprotivil svým osobním zásadám. Samozřejmě škodu uhradím,“ řekl odcházející ředitel CIRI Korych.

Alkohol jsem pil až po nehodě, řekl Korych

Řidič odmítl test na alkohol v krvi a policistům řekl, že pil až po nehodě, i když tomu podle jeho slov nikdo neuvěří. Vyšetřovatel mu tak neprokáže, že pil před jízdou. Proto neskončí před soudem pro podezření z trestného činu, ale jen ve správním řízení. „Muži ve správním řízení hrozí pokuta 25 až 50 tisíc korun a zákaz řízení na jeden až dva roky,“ uvedla policie bez dalších podrobností.

Na uvolněné místo vypíše kraj výběrové řízení, do té doby jej podle Červíčka bude řídit některý ze zaměstnanců organizace. Korych náhradní nabídku zaměstnání na krajském úřadě nečeká. Ani přesto, že je členem ODS a strana v současnosti v koalici kraj řídí.

CIRI je příspěvková organizace založená roku 2004 Královéhradeckým krajem. Jde o regionální investiční a rozvojovou agenturu kraje, která má za úkol podporovat, koordinovat a vytvářet prostředí a podmínky pro udržitelný rozvoj regionu. Centrum také organizuje veřejné zakázky a centrální nákupy pro kraj a jím zřízené příspěvkové organizace nebo založené obchodní společnosti. Má například také posilovat roli výzkumu, vývoje a inovací v regionálním rozvoji.