Klatovy budou na firmy při zakázkách přísnější

Klatovy – Vedení klatovské radnice se rozhodlo po neblahých zkušenostech změnit pravidla městských veřejných zakázek. V minulosti totiž firma, která vyhrála zakázku na stavbu bytového domu s nejnižší cenou, nedlouho po jejím dokončení zkrachovala. Není tedy možné uplatňovat reklamace. Při výběrových řízeních do budoucna nebude rozhodující pouze cena, ale i další kritéria, jako je třeba historie a reference firem nebo i to, zda zaměstnávají lidi z regionu.

„Upravili jsme pravidla tak, abychom měli možnost nahlížet do ekonomického jádra daného podniku. Pokud se objeví signály, které by naznačovaly, že podnik není schopný dlouhodobě fungovat, pak neprojde kvalifikačními kritérii,“ zdůraznil pro ČT místostarosta Klatov Jiří Štancl (nez.). Vedle toho město jako zadavatel bude vyžadovat například výroční zprávy soutěžících firem nebo si bude určovat, kolik procent pracovní síly musí být z regionu nebo přímo z města. Do investičních akcí hodlají letos Klatovy vyčlenit alespoň 38 milionů korun.

Tajemník městského úřadu Miroslav Šafařík předpokládá, že nová praxe povede k pečlivější přípravě jednotlivých výběrových řízení a že se bude město více zamýšlet nad stanovením kritérií. Podle nových pravidel už se v Klatovech soutěží o tři zakázky. Demolici komína za tři čtvrtě milionu korun, opravy chodníků za šest a stavbu nového hřiště s rozpočtem 17 miliónů. „Zakázky na hřiště se to určitě týká, protože tam je důležitá zkušenost firmy v dané oblasti,“ řekl místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS).