Z kostela v Doubravníku zmizela provizorní střecha. Novou báň o 15 tunách vysadil na krovy jeřábník

Věž kostela v Doubravníku na Brněnsku se dočkala nové báně. Řemeslníci na ní pracovali tři měsíce, na střechu ji musel vysadit jeřáb. Přes drobné komplikace se to nakonec podařilo. Výměna kopule je součástí celkové rekonstrukce kostela za víc než 60 milionů korun.

Nová báň na Kostele Povýšení svatého Kříže v Doubravníku přesně kopíruje tu starou. Řemeslníci při její stavbě používali i původní technologie. „Používali jsme klasické tesařské spoje, které využívali i v 17. a 18. století. Kromě těch vyztužených v nich nenajdete jediné železo kromě hřebíků, co jsou na deskách,“ popsal hlavní tesař Ondřej Bartas.

Kostel v Doubravníku dostal novou střechu (zdroj: ČT24)

Původní je i kříž. „Byl repasován kovářem, znovu pozlacen a do hrotnice, která je nahoře celá dubová, byl znovu kotven na chemickou kotvu,“ přiblížil klempíř František Žíla. Práce řemeslníkům trvaly tři měsíce. Nejtěžší bylo vysazení kopule na věž, které přišlo na řadu v pondělí.

I přes důkladnou přípravu a propočty se objevily komplikace. Stavbaři museli dřevěnou konstrukci nahradit kovovou. Po sundání provizorní střechy se podařilo kolos o 15 tunách pomocí jeřábu na věž úspěšně usadit. Jednu z nejtěžších částí tak mají řemeslníci za sebou.

Stavební firma ale postupně pracuje i na dalších částech kostela. „Pokročili jsme u tesařských výměn lodi, které teď přerušujeme z důvodu výskytu netopýrů. Řešíme i nálezové situace v lodi kostela, kde byla archeology objevena hodnotnější výstavba,“ uvedl stavbyvedoucí Jan Žamboch.

Nejstarší konstrukce pochází ze 13. století. „Jedná se o základ, který souvisel s původním kostelem,“ zjistil archeolog Pavel Staněk. O století později byl původní svatostánek rozšířen. A svou práci přidávají řemeslníci i dnes. Pracovat na ní začali loni na podzim, hotovo má být v Doubravníku za dva roky.