Tramvaj možná pojede rychle, ale internet bude pomalý. Wifi v brněnské MHD budí rozpaky

Brněnský dopravní podnik zavádí na linkách wifi (zdroj: ČT24)

Bezplatné připojení k internetu mohou nově využívat cestující brněnské hromadné dopravy. V tramvajích, autobusech i trolejbusech začal Dopravní podnik města Brna (DPMB) postupně spouštět wifi síť. Ročně ho to přijde na 2,3 milionu korun. Služba však čelí kritice, připojení má totiž omezení, a to jak v čerpání dat, tak v rychlosti.

Připojit se při cestě do práce k internetu bez použití vlastních dat mohou od pátku cestující městské hromadné dopravy v Brně. Wifi připojení zajišťuje komunikační jednotka s routerem. „Jednotky jsme nemuseli kupovat zvlášť, jsou součástí řídicího informačního systému, který zavádíme,“ popsala mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Wifi připojení nenajdou lidé pouze v 27 autobusech, které bude dopravní podnik v první polovině letošního roku měnit. Při používání sítě se však cestující musí připravit na omezení. Rychlost připojení je stanovená na 256 kilobajtů za sekundu, cestující ho můžou využít maximálně na 20 minut a vyčerpat přitom mohou jen čtyři megabajty.

Používání mobilních aplikací zmenší spotřebu dat

„Prioritou je, aby cestující zjistili aktuální dopravní informace. Větší objem dat bohužel není v našich finančních možnostech,“ uvedla Tomaštíková. Připojit se navíc může současně jen 50 lidí. Maximální limit čtyř megabajtů jim umožní třeba vyhledávat spoje, pokud ovšem budou používat mobilní aplikaci.

„V mobilních aplikacích není datový tok, datová náročnost tak vysoká. Můžeme tady procházet (dopravní) spojení,“ vysvětlil výzkumný pracovník Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Petr Ilgner.

Při použití klasických webových stránek už ale při vyhledávání prvního spoje telefon spotřebuje víc než polovinu nabízených dat. Otevřít třeba některou ze sociálních sítí se tak nevyplatí. „Limit přesáhne v podstatě velmi rychle. Za pár vteřin,“ uvedl Ilgner.

U jiných dopravců je přitom wifi připojení obvykle bez limitů a jeho rychlost pak závisí na kvalitě signálu operátora. České dráhy nabízejí wifi ve více než 800 spojích, Regiojet ve všech autobusech i vlacích, Flixbus na všech vnitrostátních linkách a společnost Kordis, zajišťující dopravu po Jihomoravském kraji, má wifi připojení ve 40 procentech autobusů a v každém novém vlaku.

Internetové připojení přepravních společností
Zdroj: ČT24