Obyvatelé břeclavského azylového domu zatím mohou zůstat. Změnil se na ubytovnu

Obyvatelé ubytovny se zatím mají kam vracet (zdroj: ČT24)

Bez střechy nad hlavou nakonec nezůstali klienti azylového domu v Břeclavi. Charita musela kvůli nedostatku peněz jeho provoz ukončit, vedení města se ale rozhodlo, že z prostor udělá na vlastní náklady ubytovnu. Ovšem pouze dočasně. Lidé, kteří tam bydlí, musí náhradní domov hledat dál.

Půl roku je mu domovem. Ještě na konci roku jako azylový dům, teď ubytovna pod správou města Břeclav. Stejně jako ostatní obyvatelé Jiří Janošek řeší, co s ním bude dál. Město totiž jen oddálilo definitivní zrušení domova.

„Já tady mám doktory, protože jsem zdravotně indisponován. Matku tady mám, kamarády. Pokud se nic jiného nebude dát dělat, tak holt se budu muset zase sám o sebe postarat. Půjdu někam na nějakou ubytovnu, bohužel,“ popsal Janošek.

Nové zázemí pomáhají 14 klientům najít sociální pracovníci z městského úřadu. „Spousta klientů se těžko smiřuje s možností, že není nabídka dalšího bydlení na Břeclavsku,“ vysvětlil sociální kurátor Městského úřadu Břeclav Jaroslav Kolda.

I proto řeší budoucnost s každým z nich jednotlivě. A s některými úspěšně. Například Miroslava Čevelu čeká cesta na Karlovarsko, kde je pro něj i vzhledem k jeho handicapu vhodné bezbariérové bydlení. „Život jde dál. Takže musíme zatnout zuby,“ řekl Čevela.

Z městské pokladny jde na provoz celkem 800 tisíc korun. „Z toho jsme dostali od Jihomoravského kraje 400tisícovou dotaci. Ubytovaní pokračují dál v příspěvcích na bydlení tak, jak měli příspěvky zajištěné v minulém roce. To znamená 130 korun na den,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka (ČSSD).

Jako ubytovna bude budova sloužit jen do 31. května. Potom ji vedení města nechá srovnat se zemí.