Volby ve Strakonicích neplatí, rozhodl už podruhé soud

Volby do zastupitelstva Strakonic jsou neplatné. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicích. Důvodem je narušení předvolební kampaně ze strany vítězné Strakonické Veřejnosti. Soud už o neplatnosti rozhodl podruhé, stejný verdikt oznámil loni na podzim. Strakonická Veřejnost už oznámila, že se podruhé nejspíš neodvolá. Znamená to, že by se mohly konat nové volby.

Proti pátečnímu rozhodnutí může opět Strakonická Veřejnost podat ústavní stížnost, řekla předsedkyně senátu českobudějovického krajského soudu Tereza Kučerová. Starosta Strakonic Břetislav Hrdlička ale řekl, že stížnost nejspíš nepodá, v takovém případě by se konaly nové volby. Loni v nich Strakonická Veřejnost získala 51,1 procenta hlasů.

„Přemýšlíme o tom. Ale máme obavy, že ať případné volby dopadnou jakkoliv, tak se zase někdo odvolá, zase někdo podá stížnost a zase to bude zdržovat. To zdržování je úmyslné a vede jen k tomu, aby město bylo paralyzované,“ řekl starosta Hrdlička. Dodal, že Strakonická Veřejnost se o dalším postupu poradí s právníky.

Termín nových voleb musí vyhlásit ministr vnitra, a to až poté, co dostane usnesení soudu. Učiní tak do 30 dnů po obdržení usnesení a volby se pak konají do 90 dnů od vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Volby by se tak mohly konat na podzim – rok poté, co se se stížností na výsledek voleb z října 2018 obrátil na krajský soud neúspěšný kandidát do zastupitelstva za Změnu pro Strakonice Karel Janský. Poukazoval na to, že Strakonická Veřejnost byla v kampani zvýhodněna v radničním zpravodaji i na výlepových plochách.

Komunální volby ve Strakonicích
Zdroj: ČT24

Soud loni v listopadu skutečně rozhodl, že v kampani byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů. To znamenalo pro Strakonice nutnost volby zopakovat.

Ministerstvo vnitra počítalo s termínem letos v březnu, nicméně Ústavní soud (ÚS) ještě před koncem loňského roku přiznal podané stížnosti odkladný účinek. Místo opakování voleb tak Strakonice čekaly na nález ÚS, na který se formou stížnosti obrátili vítěz voleb Strakonická Veřejnost, starosta Hrdlička a také městská rada.

Ústavní soud žádal, aby se věc lépe osvětlila

Ústavní soudci v dubnu oznámili, že představitelé města ze Strakonické Veřejnosti skutečně uplatnili v kampani své pravomoci a vliv způsobem, který poškodil politickou konkurenci. Šlo zejména o propagaci na výlepových plochách a ve zpravodaji. Ústavní soudci tak ve většině bodů potvrdili stanovisko svých krajských kolegů.

Krajský soud se ale podle ÚS dostatečně důkladně nezabýval mírou, v jaké mohlo narušení politické soutěže ovlivnit výsledek voleb a rozdělení mandátů.

Ústavní soudce Uhlíř: Volby ve Strakonicích mohly být ovlivněny, musí se ale dokázat jak moc (zdroj: ČT24)

Soud porovnal volební zisky v jiných městech

To se nyní změnilo. „Argumentace krajského soudu se tentokrát příliš neliší od původního rozsudku, přibylo ale podkladů. Ty ukazují, že ve srovnatelně velkých obcích nebyl volební zisk vládnoucích stran tak značný jako ve Strakonicích. A že tedy výrazné posílení Strakonické Veřejnosti bylo dáno nerovnou politickou soutěží,“ shrnul redaktor ČT Radim Bártů.

Ze strany Strakonické Veřejnosti došlo k omezování volební kampaně konkurenčních subjektů. Krajský soud shledal, že situace je natolik vážná, že bylo třeba zasáhnout. Vady volebního procesu byly takového charakteru, že by neměly být tolerovány.
Tereza Kučerová
předsedkyně senátu českobudějovického krajského soudu

„V podzimních volbách ve Strakonicích zůstaly ANO, KDU-ČSL a Změna pro Strakonice těsně pod pětiprocentním ziskem potřebným pro zisk mandátu. Vzhledem k tomu se přerozdělování křesel v zastupitelstvu týkalo jen čtyř politických subjektů. A Strakonická Veřejnost získala 16 z 21 mandátů. Pokud by se do zastupitelstva dostalo více stran, byl by přepočet mandátů jiný a nezajistil by Strakonické Veřejnosti takový zisk. V návaznosti na uvedené si soud položil zásadní  otázku… a sice zda by se občan Strakonic rozhodl pro jinou volbu, pokud by měl v rámci předvolební kampaně možnost seznámit se s volební kampaní i jiné politické strany než pouze Strakonické Veřejnosti,“ stojí v odůvodnění soudu. 

Komunální volby ve Strakonicích 2018
Zdroj: ČSÚ
Nález soudu může mít dopad nejen na Strakonice, ale i na posuzování výsledků voleb v dalších městech. Není totiž neobvyklé, že jsou radniční noviny zneužívány vládnoucími subjekty. Strakonice by mohly dokázat nastavit pravidla toho, co je ještě možné, a co už ne.
Kamil Švec
politolog, spolupracovník ČT

Strakonická Veřejnost v posledních volbách jasně zvítězila. Zatímco v roce 2014 získala 28,9 procenta a místo starosty pro Břetislava Hrdličku, loni už měla 51,2 procenta a obsadila 16 z 21 křesel v zastupitelstvu. Hrdlička po dubnovém vynesení rozsudku Ústavního soudu prohlásil, že se opakování voleb nebojí a v souvislosti s rozhodováním krajského soudu nemá žádná konkrétní očekávání. Pochybení tehdy Hrdlička odmítl; nyní drobné chyby připustil, odmítl ale, že by měly zásadní vliv na výsledek voleb.

Janský, který se na krajský soud původně obrátil, nynější rozsudek uvítal: „Jsem rád, že čas ukázal, že jsem měl pravdu a že docházelo k hrubému ovlivnění voleb. Doufám, že se média a státní orgány začnou zajímat o to, jak byly Strakonice minulé čtyři roky spravovány. Město má šanci získat vládu, která ctí demokratické principy,“ řekl s tím, že on sám se do voleb chystá znovu, oslovil už několik dalších stran a hnutí s nabídkou spolupráce.

Kvůli soudnímu sporu ale město dodnes vede rada z minulého volebního období, a to s omezenými pravomocemi. Nové zastupitelstvo se totiž nestihlo sejít na ustanovující schůzi ještě předtím, než poprvé o volbách ve městě rozhodl krajský soud. Město Strakonice si kvůli omezení třeba nemohlo schválit rozpočet na tento rok, zatím hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Nemůže tak rozhodovat o větších investicích ani žádat o dotace.