Jen v Hradci a Barceloně vyměňují srdeční chlopně roboti. Místo řezání hrudníku stačí drobné vpichy

Události v regionech: Srdce operuje robot (zdroj: ČT24)

Kardiochirurgové v královéhradecké fakultní používají nejmodernější robotickou technologii k výměnám srdečních chlopní. Operace jsou díky tomu mnohem šetrnější – pacientům nezůstanou jizvy, protože není potřeba do nich řezat. Roboty na operace chlopní mají v Česku pouze v Hradci Králové. V Evropě podobné operace provádějí už jen ve Španělsku.

Královéhradečtí kardiochirurgové se zaměřují na robotickou výměnu aortální chlopně. Moderní technologie jim umožní, aby pacientovi místo rozřezávání hrudníku jen drobnými vpichy zavedli do těla robotické nástroje a jejich prostřednictvím nahradili původní chlopeň – která může být zúžená, nedomykavá či opotřebená – umělou.

Podle přednosty kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Jana Vojáčka je robotická operace srdce pro pacienta méně bolestivá, pacient při ní ztratí méně krve a také po ní může dříve z nemocnice domů.

Takové operace zatím v celé Evropě provádějí kromě Hradce Králové jen v Barceloně. Koho budou operovat, proto královéhradečtí chirurgové důkladně zvažují. „Děláme čtyři operace týdně. Vybíráme pacienty, kteří z toho budou mít největší profit,“ shrnul kardiochirurg Marek Pojar.

Robotický zákrok je podle něj vhodný hlavně pro mladší pacienty, protože se zkracuje doba hospitalizace i pracovní neschopnosti. V nemocnici musí po zákroku zůstat jen šest dní a po šesti týdnech se mohou vrátit do normálního života.

V Česku je třináct kardiocenter, královéhradecké je z nich největší. Roboty mají ještě v Praze Na Homolce i v Motole, kde se ale soustředí na jiný typ operací. Výhody jsou však totožné. „Robotika má v kardiochirurgii velkou budoucnost. Dvacet až třicet procent kardiochirurgických operací bude prováděno roboticky,“ očekává motolský kardiochirurg Štěpán Černý.