Jáchymov se zbaví další rozpadlé budovy – bývalé továrny na plasty

Jáchymov (Karlovarsko) – V posledních dvou desítkách let vzniklo v Jáchymově množství ruin. Z různých důvodů se ve městě ve velkém nakupovaly domy, o které se potom ale nikdo nestaral. Radnici se konečně podařilo najít cestu, jak se zchátralých staveb zbavit, a po loňské demolici Hornického domu se chystá zbourat další ruinu – bývalou továrnu na plasty. Ve městě je ale ještě nejméně dalších šest polorozpadlých staveb, o které se jejich majitelé nestarají.

Bývalý jáchymovský sklad léčiv koupila v 90. letech německá firma, která v něm potom vyráběla plasty. Jednoho dne ale továrna zavřela a majitelé zmizeli. „Sbalili stroje, odstěhovali se na východ a barák nechali svému osudu,“ shrnul jáchymovský starosta Bronislav Grulich. Budova bez zájmu chátrá již přes deset let a majitelé nejsou k zastižení. Na výzvy úřadů k zajištění objektu nikdy nereagovali.

Jáchymovská radnice, které se loni podařilo zbourat smutné torzo, jež zbylo z Hornického domu, teď chce s opuštěnou továrnou provést totéž. „Jelikož vlastník neprovedl ani zabezpečovací práce ani odstranění, tak jsme to postoupili přes městské právníky na soud,“ popsala první krok k zabavení a zbourání ruiny vedoucí stavebního úřadu Lýdia Krejčová. Následovala exekuce a dražba, ve které město budovu získalo za 87 tisíc korun. Před demolicí se ještě musí městský úřad domluvit s památkáři, protože pod starou továrnou jsou základy jednoho z nejstarších mlýnů v Česku. „V tomto mlýně jsou doloženy konstrukce, které byly datovány dendrochronologicky do 16. století,“ upřesnil Tomáš Karel z Národního památkového ústavu.

Kromě loni zbouraného Hornického domu a opuštěné továrny, kterou čeká podobný osud, hyzdí Jáchymov i další ruiny. Všechny mají podobnou minulost – v 90. letech je majitelé levně koupili, ovšem posloužily pouze jako zástavy k čerpání úvěrů. „Některé vlastníky nemůžeme ani sehnat. Jsou to buď občané Ruské republiky, anebo Němci, nebo firmy, které už neexistují,“ poukázala Lýdia Krejčová.

Exekuce a demolice tak zřejmě čeká i na zbylé jáchymovské ruiny. Po bývalé továrně patrně přijde na řadu někdejší prodejna tabáku na náměstí. Město čeká už jen na exekuční řízení.

Marek Štětina o jáchymovských ruinách (zdroj: ČT24)