Jáchymov podruhé odvolal starostu, tentokrát už definitivně

Jáchymov - Nyní už bývalého starostu Jaroslava Vondráčka odvolali v Jáchymově až napodruhé. První pokus proběhl už 25. července. Vondráček ale jednání zastupitelstva označil za nezákonný puč a rozhodnutí zrušil. Odvolání totiž proběhlo v období jeho dovolené. Případem se zabývalo i ministerstvo vnitra a dalo mu za pravdu. Schůzku tehdy svolal místostarosta Bronislav Grulich, který byl v pondělí zvolen novým starostou. Vondráček už je od roku 2005 třetí představitel města, který byl odvolán.

„Ministerstvo vnitra dospělo k názoru, že pan starosta jednal v souladu se zákonem, tedy že byl oprávněn zrušit mimořádné zasedání zastupitelstva města,“ komentovala Hana Malá z tiskového odboru ministerstva. Zájem veřejnosti o pondělní jednání zastupitelstva byl minimální. Z tří tisíc obyvatel se jich přišlo na odvolání a zvolení nového starosty podávat pouze dvacet.

Podle odvolaného starosty Jaroslava Vondráčka (nez.) by se měl Grulich jménem zastupitelů omluvit občanům Jáchymova za nepovedené představení. Na patnáctičlenné zastupitelstvo ale svou řečí dojem neudělal a byl odvolán většinou třinácti hlasů. „On opravdu v tomto městě nežil. Jezdil sem v zásadě na dva na tři dny a zbytek času trávil mimo Jáchymov. Plno běžných záležitostí mu zůstávalo cizích,“ řekl místostarosta Bronislav Grulich (nez.).

Vondráček i Grulich kandidovali společně za sdružení Naděje pro Jáchymov. To se ale rozpadlo, což je podle některých zastupitelů příčinou současné krize na radnici. Boj s vnitřní i vnější opozicí sváděli v Jáchymově i všichni předešlí starostové. Žádný například nedokázal vyřešit paradox dobře fungující lázeňské zóny, které dělá ostudu střed města. Po nepovedené privatizaci domů z počátku 90 let tvoří centrum města vybydlené domy.

Bronislav Grulich
Zdroj: ČT24