Hosté se do západočeských lázní vrátili, chybí však personál

Sečteno z Karlovarského kraje (zdroj: ČT24)

Západočeské lázně jsou dva roky na seznamu světového dědictví UNESCO. Byly to náročné dva roky, do kterých se promítly dopady celosvětových omezení spojených s pandemií covidu-19 i odliv ruských návštěvníků poté, co si Rusko rozpoutáním plnohodnotné války se svým sousedem zavřelo dveře do západních zemí. V Mariánských Lázních jsou ale nyní spokojeni. Počty turistů podle radnice i správců památek rostou – i těch ze zahraničí. Problémem je spíše nedostatek personálu a také malá ziskovost kvůli nárůstu nákladů, zaznělo ve zpravodajském speciálu Sečteno.

Do Mariánských Lázní přijíždí v současnosti návštěvníků docela dost, počty jsou srovnatelné s dobou před covidem. Zhruba polovina z nich jsou Češi, mezi cizinci převažují Němci. Zisk je ale menší, než býval. Podle obchodní a marketingové ředitelky společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně Patricie Sedláčkové Irlvekové je to důsledek energetické krize, kdy dramaticky vzrostly náklady. „Jsou úplně jinde,“ podotkla.

V lázních se navíc obzvlášť projevuje to, co pálí řadu podniků v Česku už léta – nedostatek zaměstnanců. Chybějí údržbáři, recepční, obsluha v kuchyni, ale i lékaři. Podle mariánskolázeňských hoteliérů nepřichází nová generace a nelze spoléhat na to, že ji nahradí zahraniční pracovníci. „Jsou tam profesní, hygienické, jazykové bariéry,“ míní ředitel hotelu Krakonoš Jiří Richter.

Lázeňské restaurace, které se marně shánějí po číšnících, mají spíše opačný problém – ti, kdo by u nich mohli pracovat, často odcházejí za hranice. Když se neuplatní v pohostinství, přijímají i dělnické profese. V Česku chybí v hotelech a restauracích asi 30 procent personálu, někteří podnikatelé hovoří o úpadku celého odvětví.

Prázdné byty po Rusech jsou moc drahé, prodat je se nedaří

Západočeské lázně se potýkají také se zvláštním důsledkem ruské války proti Ukrajině – množstvím prázdných bytů v ruském vlastnictví. I když jsou často na prodej, zájemce odrazuje vysoká cena. A přitom takových bytů přibývá.

„Rusové nesmějí ke svým nemovitostem, čili ty byty zůstávají prázdné. Projekty, které byly připraveny pro tuto klientelu, mají desetileté zpoždění, takže i teď se stavějí byty, které nikdo nekoupí za cenu, za kterou jsou na prodej,“ upozornil emeritní prezident Asociace realitních kanceláří ČR Ivan Žikeš.