Hořovická nemocnice propaguje svou péči na internetu

Praha - Medicínská videa na internetu jsou netradiční formou, jak informovat pacienty. Tuto metodu zvolili například v hořovické nemocnici na Berounsku. Pacienti teď mají poprvé možnost podívat se přímo na webových stránkách, jak probíhá například péče na gynekologii, novorozeneckém oddělení nebo jaký je postup při operaci.

Co obnáší péče před porodem, jak se postarat o novorozence nebo například jak správně kojit. Teorii nastávající matky již znají od lékařů, teď ale můžou i na vlastní oči vidět, jak vše probíhá v praxi. Stačí k tomu pár kliknutí myší na internetových stránkách nemocnice. „Zajímavé pro mě bylo, že jsem se dozvěděla, do kterého jdu prostředí, že to nebylo pro mě cizí. Na internetu je vlastně všechno vysvětlené. Například, jak to chodí před porodem nebo po porodu,“ svěřuje se pacientka Eva Fialová.

Ve spolupráci s Artroskopickým centrem v Berouně zase vzniklo například video, které ukazuje vnitřní vyšetření kloubů tak, jak probíhá ve skutečnosti, navíc s odborným výkladem lékaře. „Pacientům vysvětlujeme už dopředu, co je vlastně čeká. To pak může ušetřit čas jak pacientovi, tak ošetřujícímu personálu,“ říká mluvčí hořovické nemocnice Tomáš Šebek.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Nemocnice si tak od medicínské virtuální reality slibuje dokonalejší informovanost a díky ní i lepší spolupráci s pacientem. Časem by se tak na webu nemocnice měly objevit nejrůznější operace. „V plánu jsou třeba laparoskopické operace kýly, tříselné operace a podobně. To jsou výkony, které tady běžně provádíme. Také chceme představovat i další oddělení nemocnice,“ uzavírá Šebek.

Ve spolupráci s nemocnicí v Berouně teď vznikají i další záznamy například náhrady kyčelního a kolenního kloubu nebo komplexní rehabilitační péče.