Praha může zakázat provoz pivních kol. Soud zamítl žalobu jejich provozovatelů

Pražský magistrát má pravomoc zakázat provoz pivních kol, tedy šlapacích vozítek, na kterých turisté pijí alkohol. Potvrdil to Městský soud v Praze, který zamítl žalobu jejich provozovatelů. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Městský soud tak po zásahu Nejvyššího správního soudu (NSS) změnil svůj původní verdikt, podle kterého neměl o zákazu rozhodovat magistrát, ale jednotlivé městské části.

„Městský soud v Praze rozsudkem ze dne osmého března 2021 návrh zamítl,“ uvedl bez bližších podrobností Wenig k žalobě provozovatelů pivních kol proti postupu pražského magistrátu. Opatření vydané magistrátem se týkalo konkrétního území a komunikací v městských částech Praha 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 a 10.

Loni v květnu Městský soud v Praze na podnět provozovatelů takzvaných beerbiků a dalších zainteresovaných firem rozhodl, že zákaz neměl vydávat magistrát. Podle tehdejšího rozhodnutí měla radnice podle statutu hlavního města vydávat dopravní opatření pouze na silnicích první třídy, zatímco zákaz pivních kol se týkal zejména nižších komunikací. Zákaz tak podle soudu mohly vydávat pouze jednotlivé městské části.

Rozhodnutí nebylo logické, uvedl správní soud

Rozhodnutí městského soudu ale zrušil loni v říjnu Nejvyšší správní soud, na který se s kasační stížností obrátil magistrát. Podle NSS nebyl výklad zákona použitý městským soudem správný ani logický.

„Prakticky by tak nebylo možné vydat komplexní opatření týkající se úpravy provozu na pozemních komunikacích v širší oblasti přesahující území jedné městské části hlavního města Prahy, jak tomu bylo i v nyní posuzované věci,“ uvedl k případu Nejvyšší správní soud. Pravomoc magistrátu podle něj vyplývá ze zákona o pozemních komunikacích.

Provozovatelé pivních kol také pokládali opatření za nedostatečně odůvodněné a málo podložené. V tom s nimi původně souhlasil i městský soud, NSS se ale se postavil na stranu magistrátu. Z opatření je prý zřejmé, že bylo přijato například kvůli negativnímu vlivu pivních kol na bezpečnost a plynulost provozu v hlavním městě. Napadené opatření tak podle správního soudu obsahuje řádné zdůvodnění.

Pivní kola jsou další z řady turistických atrakcí, na něž si v posledních letech stěžují obyvatelé centra města. Magistrát v minulosti pomocí změny zákona docílil zákazu vozítek segway a řešilo se i omezení takzvaných elektrokoloběžek připomínajících spíše mopedy. Vykázány byly rovněž postavičky v obřích kostýmech pand či krtka. Město v minulosti zakázalo využívání živých zvířat pro pouliční produkci.

Problém s pivními koly se dotkl také jiných evropských metropolí, například Amsterdam je v roce 2018 zakázal.