Havlíček se s Babišem domluvil na záchraně OKD. Postarat se o něj mají Diamo i Prisko

Zástupci ministerstva financí a průmyslu a obchodu se dohodli na řešení situace černouhelné firmy OKD, která je v úpadku. Společný kompromisní návrh předloží ve středu vládě. Za stát by měla podat nabídku na koupi společnost Prisko. Státní podnik Diamo se má na procesu převzetí také podílet.

Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to sdělil nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

V případě, že tzv. Nové OKD, které by mělo vzniknout, bude utlumovat jednotlivé šachty a nebude mít dostatek zdrojů, tak je převezme Diamo a bude útlum provádět tento státní podnik, řekl nový ministr.

„Za stát by měla podat nabídku společnost Prisko, nicméně pro nás bylo důležité, aby byla i v tom materiálu a konečném řešení jednoznačná role státního podniku Diamo, který má největší zkušenosti s útlumem hornictví v ČR,“ uvedl Havlíček. Ministr financí Andrej Babiš prosazoval, aby nabídku na koupi podalo Prisko.

Havlíček pevně věří, že vláda společný návrh schválí, aby mohla být podána nabídka ze strany státu v rámci insolvenčního řízení.

OKD v březnu ukončila těžbu na ztrátovém Dole Paskov:

Události ČT: Poslední směna Dolu Paskov (zdroj: ČT24)

Pokud se OKD nepodaří investora sehnat, hrozí mu konkurz. Ministerstvo uvádí, že znalecký posudek zpracovaný firmou A-Consult plus vyčíslil náklady spojené s okamžitým ukončením provozu OKD a likvidací firmy, která by v tom případě nastala, na 8,5 miliardy korun.

Případné převzetí OKD Priskem má podle materiálu umožnit pokračování provozu OKD tak, aby byl útlum dolů plně hrazen výnosy z provozu. Odkazuje přitom na analýzu firmy CIC Partners, podle které budou v případě postupného a řízeného útlumu činit náklady „pouze“ pět miliard korun, navíc rozložených v čase asi deseti let. Tedy o 3,5 miliardy Kč méně než v případě konkurzu.

Velký zaměstnavatel v kraji: Předlužená OKD

Společnost OKD dávala k poslednímu březnovému dni i s dodavatelskými firmami práci přibližně 11 000 lidem, kmenových zaměstnanců je přes 9000. Po nedávném uzavření Dolu Paskov bude mí firma zhruba 10 000 zaměstnanců. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

Dosud posledním dolem, který OKD kvůli nerentabilnosti zavřela, byl na konci roku 2006 Důl Dukla v Havířově na Karvinsku. Do potíží firmu přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma.

Přes 550 věřitelů pak u soudu přihlásilo pohledávky za více než 23 miliard korun, pohledávky za většinu této částky však insolvenční správce popřel. Věřitelé schválili rozhodnutí, podle něhož půjde podnik do reorganizace.

Její úspěch závisí na tom, kdo bude podnik dál vlastnit. Několik měsíců firma hledala strategického investora, jenž by ji koupil, dál provozoval a doly pomalu utlumil. V březnu oznámila, že žádnou nabídku, která by umožnila úspěšnou reorganizaci, nedostala

Události ČT: Ministerstvo průmyslu se s resortem financí pře o to, kdo by měl převzít OKD (zdroj: ČT24)
Státní podnik Diamo je jednoznačně lepším a přirozenějším řešením než společnost Prisko, která má v současné době pouze tři zaměstnance.
Jiří Havlíček
ministr průmyslu a obchodu

Odboráři těžební společnosti OKD na konci března otevřeným dopisem vyzvali vládu, aby podnikla veškeré možné kroky ke stabilizaci OKD a učinila neprodleně nabídku k jejímu odkupu. Odbory znepokojovaly spory mezi ministerstvy financí a průmyslu, jež by podle nich mohly vést až k bankrotu OKD.